Italija: Vakcinisano 80 posto građana starijih od 12 godina

0
Radiosarajevo.ba
Italija: Vakcinisano 80 posto građana starijih od 12 godina
Foto: EPA-EFE / Vakcinacija tinejdžera

Prema službenim podacima, Italija je ostvarila prvi plan - protiv COVID-a je potpuno vakcinisano 80 posto stanovništva koje je starije od 12 godina, čime je postignut cilj koji je Rim postavio kao tzv. sigurnosnu granicu, pokazali su u nedjelju vladini podaci.

Kako javlja Reuters, 43.229.551 osoba starijih od 12 godina, od ukupno 60 miliona stanovnika, završilo je ciklus cijepljenja do 10. oktobra.

Cilj od 80 posto postavio je u martu posebni povjerenik za hitnu situaciju u vezi s COVID-om, general vojske Francesco Paolo Figliuolo, a ostvaren je kasno uvečer 9. oktobra.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

"To je kritična razina iznad koje stručnjaci kažu - a trend koji bilježimo sedmicama to i potvrđuje - da je rizik od hospitalizacije drastično smanjen", saopćeno je iz ureda povjerenika.

Guido Rasi, bivši direktor Europske agencije za lijekove (EMA) i sadašnji savjetnik Figliuola, rekao je kako to "nije samo simbolički prag": "To je nivo koji, pokazuju analize, korelira sa značajnim smanjenjem cirkulacije virusa i drastičnim smanjenjem prijema u bolnicu."

Rasi je dodao kako je smanjenje broja bolničkih prijema ključno za oporavak Italije u ekonomiji i za pomoć nacionalnom zdravstvenom sistemu da se preusmjeri na usluge koje nisu povezane s COVID-om.

Međutim, postizanje cilja od 80 posto nije dovoljno, smatra savjetnik povjerenika.

"Morat ćemo nastaviti dosezati druge pragove: ili postotke iznad 80 posto ako se nastavimo suzdržavati od vakcinisanja djece mlađe od 12 godina, ili 80 posto cjelokupne populacije, uključujući djecu od 5 do 12 godina", rekao je .

Hospitalizacije zbog COVID-a u Italiji u stalnom su opadanju od početka ljeta.

Italija je od izbijanja epidemije u februaru prošle godine zabilježila 131.274 smrtna slučaja povezana s COVID-19, što je drugi najveći broj umrlih u Europi nakon Britanije i deveti najveći u svijetu. Zemlja je do sada prijavila 4,7 miliona slučajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije