Italija uvela jednu od najstrožijih mjera u svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Italija uvela jednu od najstrožijih mjera u svijetu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija/U Italiji se koristi COVID pasoš

Talijanska vlada usvojila je danas jedne od najstrožih COVID-mjera u svijetu, obvezavši sve radnike javnog i privatnog sektora da imaju potvrdu o cijepljenju, negativni test na koronavirus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije.

Odluka je donesena na sjednici vlade i treba stupiti na snagu 15. oktobra.

Cilj toga poteza je uvjeriti ljude da se cijepe i smanjiti zarazu u jednoj od najpogođenijih zemalja pandemijom koronavirusa.

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Radnik koji neće moći predočiti valjani zdravstveni certifikat bit će suspendiran bez plaće, ali ne može dobiti otkaz. Oni koji ignorišu uredbu i dolaze na posao bez COVID-potvrde, dobit će kaznu između 600 i 1.500 eura, piše Reuters, koji je imao uvid u nacrt mjera.

Iako su neke zemlje EU naredile zdravstvenim radnicima da se moraju cijepiti, nijedna dosad prije Italije nije odredila da je COVID-certifikat obavezan za sve zaposlenike.

Ideja COVID-potvrde inicijalno se odnosila na putovanja, ali je Italija vrlo brzo krenula primjenjivati je i za mjesta poput muzeja, teretana i unutarnjih dijelova restorana.

Iako je posljednjih sedmica bilo protesta protiv tih mjera, većina političkih stranaka, kao i glavne udruge poslodavaca, podržale su ih u nadi da neće biti daljnjih zatvaranja ekonomije.

Vođe sindikata manje su skloni novim restrikcijama i smatraju da oni koji se ne žele cijepiti moraju testiranja dobiti besplatno kako bi mogli doći na posao.

Italija, nakon Britanije, ima najviše umrlih u Europi od posljedica koronavirusa, više od 130.000 od početka pandemije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije