Italija: Svakom građaninu 500 eura za 18. rođendan

Radiosarajevo.ba
Italija: Svakom građaninu 500 eura za 18. rođendan
Do kraja godine Italija će odvojiti oko 290 miliona eura kako bi svojim građanima uručila poklon za punoljetstvo.

Kako bi podsjetila mlade da je kultura veoma važna za kvalitet života i društva, italijanska vlada je odlučila da tinejdžerima kao poklon za punoljetstvo daje vaučere u vrijednosti od 500 eura koje mogu iskoristiti za koncerte ozbiljne muzike, pozorište, film, muzeje, knjige i nacionalne parkove, piše Newsweek.

Odluka stupa na snagu 15. septembra, a do kraja godine Italija će morati da odvoji oko 290 miliona za 575.000 tinejdžera koji slave punoljetstvo.

"Inicijativa ima za cilj da pošalje poruku mladima i da im poželi dobrodošlicu u društvo punoljetnih. To nas također podsjeća koliko je važna konzumacija kulture, kako da bi se obogatili kao osobe, tako i da bi ojačali naše društvo", rekao je Tomazo Nanićini i dodao da vjeruje kako je novac dobro uložen.

Novi osamnaestogodišnjaci će moći da koriste novac iz ovog vaučera uz pomoć aplikacije pomoću koje će moći da kupuju kako online, tako i u radnjama.

Ovo nije prvi put da Italija pokreće slične inicijative. Premijer Mateo Renci prethodno je odvojio milijardu eura za "siromašne i obespravljene populacije migranata". Rencijev program također je bio baziran na vaučerima u vrijednosti od 500 eura koje su migranti mogli iskoristiti isključivo za kulturne sadržaje.

Najavljeno je da će princip u budućnosti biti primijenjen i na prosvjetare koji će vaučere dobivati za stručno usavršavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije