Italija na nogama: Hoće li se u četvrtak nakon 40 godina saznati istina o ‘djevojci iz Vatikana‘?

0
Radiosarajevo.ba
Italija na nogama: Hoće li se u četvrtak nakon 40 godina saznati istina o ‘djevojci iz Vatikana‘?
Foto: Twitter / Emanuela Orlandi

Vatikan je ponovno otvorio istragu o nestanku tinejdžerice Emanuele Orlandi, slučaj je to star gotovo 40 godina po kojem je snimljena i popularna Netflixova serija.

Jedan od razloga ponovnog otvaranja istrage je što bi sa sutrašnjim danom, trebala bi biti objavljena knjiga Georga Gänsweina, dugogodišnjeg osobnog tajnika pokojnog pape Benedikta, koji je najavio da će se u svojoj knjizi pozabaviti ovim misterijem, prenosi The Guardian.

Emanuela Orlandi imala je 15 godina kad je zadnji put viđena 22. juna 1983. dok se sa sata flaute u Rimu vraćala kući.

Gdje je Emanuela Orlandi? Novi dokumentarac na Netflixu je strašna priča o misteriji u Vatikanu

Gdje je Emanuela Orlandi? Novi dokumentarac na Netflixu je strašna priča o misteriji u Vatikanu

Obitelj Orlandi živjela je u Vatikanu gdje je njen otac radio kao zaposlenik u papinoj kući. Uslijedila su brojna nagađanja o tome što se Emanueli doista dogodilo. Njena je obitelj svih godina neumorno tragala za istinom, ali ni jedna teorija do sad nije potvrđena.

Jedna od teorija kaže da je Emanuelu otela banda kako bi ucijenila Vatikan da na slobodu pusti Mehmeta Ali Ağcu, koji je 1981. zatvoren nakon pokušaja atentata na papu Ivana Pavla II. Enrico De Pedis, šef zloglasne skupine Banda delle Magliana, osumnjičen je za umiješanost u njezinu otmicu. Neki su čak nagađali da je djevojka pokopana uz njega ispod crkve zbog čega su vlasti 2012. otvorile njegovu grobnicu. Posmrtni ostaci nisu pokazali podudaranje DNK s Emanuelom.

Sedam godina kasnije otvorena su još dva groba na zahtjev obitelji, nakon što je zaprimljena anonimna dojava. Grobovi na Teutonskom groblju bili su prazni, iako su se tamo trebale biti pokopane dvije princeze.

Njihove kosti kasnije su pronađene ispod Teutonskog koledža u blizini, ali Vatikan je rekao da nema tragova nedavnih ostataka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije