Istraživanje: Više od 60 posto Amerikanaca optužbe protiv Trumpa smatra "politički motiviranim"

3
AA
Istraživanje: Više od 60 posto Amerikanaca optužbe protiv Trumpa smatra "politički motiviranim"
Foto: Instagram / Donald Trump

Više od 60 posto američke javnosti smatra da su optužbe protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa "politički motivirane".

Univerzitet Quinnipiac, smješten u američkoj saveznoj državi Connecticut, proveo je istraživanje na 1.776 ljudi kako bi se ispitala društvena dimenzija optužbi protiv Trumpa.

U sklopu ankete ispitanici su pitani o optužbama protiv Trumpa, a 62 posto ispitanika je kazalo da je slučaj protiv Trumpa od strane Ministarstva pravosuđa "politički motiviran", dok 51 posto ispitanika želi da se bivši predsjednik procesuira.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Šest od 10 ispitanika smatra da je "neprikladno" da Trump drži povjerljive vladine dokumente kod kuće nakon što je napustio Bijelu kuću.

U Trumpov dom na Floridi ujutro 8. augusta 2022. upali su agenti FBI-a kako bi istražili "povjerljive dokumente". Opisujući raciju i tekuće istrage kao "političke", Trump je posebno zatražio da oduzete dokumente pregleda "nezavisni arbitar ili posebni sudac".

Procese protiv Trumpa nadzire bivši državni tužilac Jack Smith, koji je imenovan kao stručnjak s posebnim ovlaštenjem.

Trump je 11. juna optužbe za skrivanje povjerljivih državnih dokumenata nazvao "apsurdnim i neutemeljenim".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije