Istraživanje Oxforda: Cjepiva štite od britanskog soja koronavirusa

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanje Oxforda: Cjepiva štite od britanskog soja koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Postojeća cjepiva mogu zaštititi od brazilske varijante koronavirusa, pokazuje studija Univerziteta Oxford, a autori savjetuju farmaceutima da se u istraživanjima usredotoče na cjepivo protiv varijante B.1.351, prvi put uočene u Južnoj Africi.

Varijante virusa sa specifičnim mutacijama na proteinskom šiljku zadaju najviše nevolje jer naučnici strahuju da će one smanjiti djelotvornost cjepiva te imunitet stečen prethodnom zarazom, piše Hina.

Naučnici su se koristili uzorcima krvi osoba s antitijelima generiranima zarazom, kao i cjepivima Oxford/AstraZenece i Pfizer/BioNTecha koja se koriste u Velikoj Britaniji.

Brazilski soj je manje otporan na antitijela?

Podaci su pokazali gotovo trostruko smanjenje nivoa virusne neutralizacije antitijelima koja su generirana cjepivima za varijantu P.1 Brazil, slično smanjenju uočenom kod varijante koja je prvi put identificirana u britanskom Kentu.

"Ti podaci govore da antitijela stečena prirodnim putem ili generirana cjepivima još uvijek mogu neutralizirati ove varijante, ali manje", stoji u studiji.

"Važno je to da je brazilski soj možda manje otporan na ta antitijela nego što smo isprva strahovali", navodi se.

Varijanta, prvi put identificirana u Južnoj Africi, izazvala je veće smanjenje u virusnoj neutralizaciji, deveterostruko smanjenje cjepivom Oxford/AstraZeneca te 7.6 puta manje kod Pfizer/BioNTecha.

Čeka se recenzija nezavisnih stručnjaka

Prošli mjesec Južnoafrička Republika prekinula je privremeno cijepljenje AstraZenecinim cjepivom jer su podaci pokazali minimalnu zaštitu od blage do umjerene zaraze varijantom koja je dominirala u toj zemlji.

Autori studije rekli su da bi u cijelom svijetu laboratorijima trebao biti najveći prioritet razvoj cjepiva protiv južnoafričke varijante poznate kao B.1.351.

Andrew Pollard, glavni naučnik u istraživanju cjepiva na Univerzitetu Oxford, rekao je da studija donosi nove spoznaje koje mogu pomoći u pripremi odgovora na nove izazove pandemije, bude li potrebno. Studiju još nisu recenzirali nezavisni stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije