BiH u "top 5": Istraživanje gdje su građani Njemačke "pokupili" koronavirus

Radiosarajevo.ba
BiH u "top 5": Istraživanje gdje su građani Njemačke "pokupili" koronavirus

U Njemačkoj se dramatično povećava broj zaraženih koronavirusom, a posebno inficiranih u inostranstvu! Prema Institutu Robert Koch (RKI), udio infekcija za koje je velika vjerovatnoća da su se dogodile u inostranstvu u prošloj sedmici bio je 39 posto - s trendom rasta!

Od oko 22.000 registriranih koronskih infekcija od kraja jula, vjerovatno mjesto zaraze moglo bi se odrediti za 15.952. Alarmantno: Skoro svaki peti zaraženi je virus "pokupio" na Kosovu i u Turskoj, a u "top 5", pored Hrvatske i Bugarske, nalazi se i BiH!

U prošloj sedmici u Njemačkoj su zabiljena 33 "povratnika" s koronavirusom iz BiH, odnosno ukupno 297 od izbijanja pandemije.

Prema RKI-ju, starosna struktura zaraženih "povratnika" - djeca, sredovječne odrasle osobe - sugerira "porodična putovanja". Dakle, porodične posjete domovini mogu doprinijeti rastu zaraze jednako koliko i uobičajeni odmori u inostranstvu.

Pogledajte infografiku Bilda koja pokazuje gdje su Nijemci "pokupili" virus u 29. kalendarskoj sedmici (13-19. jula), ispod koje ukupna brojka inficiranih od početka pandemije.

njemacka_zaraze.jpg - undefined

Infografika: Bild

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije