Krajnje nevjerovatno da je virus krenuo iz laboratorije u Kini

1
Radiosarajevo.ba
Krajnje nevjerovatno da je virus krenuo iz laboratorije u Kini
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Ekstremno je nevjerojatno da je koronavirus krenuo nakon incidenta u laboratoriju u Kini, poručili su istražitelji koji u Wuhanu pokušavaju rasvijetliti porijeklo COVID-19. 

Istražitelji vjeruju da je najvjerojatniji uzrok prvobitnog izbijanja zaraze virus koji je "skočio" s životinje na čovjeka.

To znači da se buduće istrage neće fokusirati na laboratorijski incident kao mogući uzrok izbijanja zaraze korona virusom.

Međunarodni tim naučnika Svjetske zdravstvene organizacije, koji rade s kineskim stručnjacima, već neko vrijeme pokušavaju otkriti kako je krenula pandemija koronavirusa, piše direktno.hr.

Ilustracija - undefined

Foto: EPA-EFE: Ilustracija

Tim istražitelja je posjetio ključne lokacije u Wuhanu, kineskom gradu u kojem su prijavljeni prvi slučajevi zaraze, gdje su razgovarali s pacijentima, zdravstvenim djelatnicima i kineskim naučnicima.

Dokazi su dosad sugerirali da je koronavirus "skočio" sa životinja na ljude, a tim istražitelja na čelu s Peterom Benom Embarekom, WHO-ovim stručnjakom za sigurnost hrane i životinjske bolesti, danas je na press konferenciji poručio da još uvijek nisu sigurni o kojoj vrsti životinja se radilo i gdje se to tačno dogodilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije