Ispred britanskog Parlamenta postavljeno 2.500 prsluka za spašavanje

Anadolija
Ispred britanskog Parlamenta postavljeno 2.500 prsluka za spašavanje
Kao znak protesta i sa ciljem ukazivanja na probleme s kojima se migranti susreću, ispred britanskog Parlamenta u Londonu postavljeno je 2.500 prsluka za spašavanje.

Proteste su organizirale međunarodne humanitarne organizacije i organizacije za ljudska prava.

Predstavnici organizacija među kojima se nalaze Komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), Međunarodno vijeće za spašavanje (IRC), Ljekari bez granica (MSF), te mnogi drugi ukazali su na to da su 625 prsluka za spašavanje od postavljenih 2.500 koristila djeca.

Oni su istakli kako se od januara 2015. godine do prošlog mjeseca na putu ka Evropi utopilo ili je nestalo 6.940 osoba.

“Uradili smo ovo kako bismo ukazali na veličinu migrantske krize u Evropi”, rekao je Johan Eldebo, politički savjetnik organizacije World Vision. Eldebo je kazao kako žele da se u New Yorku, gdje će danas biti otvoren Samit za migrante i izbjeglice, govori o migrantskoj krizi.

 On smatra kako je neophodno ukloniti razloge zbog kojih su ljudi prisiljeni da napuste svoje domove te ukazao na važnost pružanja podrške migrantima s aspekta obrazovanja i zdravstvenog osiguranja u zemljama u koje dođu.

Prema podacima UNHCR-a za osam mjeseci ove godine, u Evropu je putem mora pokušalo preći 281.740 osoba. Nakon što je na snagu stupio sporazum između Evropske unije (EU) i Turske s ciljem zabilježen je pad broja migranata koji su stigli na prostore Grčke. U januaru je u Evropu pokušalo otići oko 67.000 migranata, dok je u augustu taj broj bio smanjen na 3.437 migranata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije