Izbori u Rusiji u tri riječi: Putin, Putin, Putin

Radiosarajevo.ba
Izbori u Rusiji u tri riječi: Putin, Putin, Putin
Na jučerašnjim izborima za donji dom ruskog parlamenta ubjedljivo je pobijedila Jedinstvena Rusija, partija Vladimira Putina.

Vladajuća partija osvojila je 54,2 posto glasova, pokazali su rezultati Centralne izborne komisije na osnovu 90 posto prebrojanih glasova. Drugo mjesto osvojila je Komunistička partija sa 13,5 posto glasova, a iza nje su Liberalno demokratska partija (13,3 posto) i Pravedna Rusija (6,2 posto).

Iako su predizborne ankete predviđale pobjedu Jedinstvene Rusije, ovako ubjedljiv rezultat malo ko je očekivao, piše Blic. Na prethodnim izborima za Državnu dumu, 2011. godine, stranka Vladimira Putina, osvojila je nešto više od 49 posto glasova, a istraživanja javnog mnijenja prethodnih sedmica pokazivala su da je popularnost stranke opala kod birača.

„Ipak, rezultati parlamentarnih izbora u Rusiji pokazuju da društvo glasa u korist političke stabilnosti“, smatra Putin. „Situacija je teška i ljudi to osjećaju i žele stabilnost u društvu, u političkom sistemu.“

On je pohvalio dobar rezultat, koji je JR ostvarila na izborima i poručio da narod vidi da JR zaista radi najbolje što može za narod. Možda, kako je rekao, „ne uvijek uspješno, ali iskreno i efikasno koliko može“.

Kadirov glasao, pa zaigrao

Vršilac dužnosti predsjednika Čečenske Republike Ramzan Kadirov zahvalio se stanovnicima te republike koji su glasali na izborima za Državnu dumu. "Veoma zam zahvalan stanovnicima Čečenije koji se tako odgovorno odnose prema ispunjavanju svoje građanske dužnosti“, napisao je Ramzan Kadirov na Istangramu.

Lider Čečenije je nakon glasanja u svom rodnom gradu Centroju odigrao tradicionalni čečenski ples. Lokalni stanovnici su mu se pridružili. On je naveo da se izbori u Čečeniji odvijaju uz visoku izlaznost birača. Do 18 sati na birališta u toj ruskoj republici je izašlo 70 posto građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije