Ispovijesti Rusa koji su pobjegli u Srbiju: 'Znam da nas svi mrzite, ali mi ne podržavamo rat'

2
Radiosarajevo.ba
Ispovijesti Rusa koji su pobjegli u Srbiju: 'Znam da nas svi mrzite, ali mi ne podržavamo rat'
Foto: EPA-EFE / Moskovski aerodrom Domodedovo

U razmaku od 23 sata u četvrtak pa do 3 sata ujutro u petak, na beogradski su aerodrom sletjela dva direktna aviona iz Rusije, jedan iz Sankt Petersburga, a drugi iz Moskve, s nekoliko stotina putnika koji su, kako se čini, u velikom broju počeli bježati iz Rusije prema zemljama koje primaju ruske putnike.

Procjene su da bi u sljedeća dvije sedmice u Srbiju trebalo stići najmanje 4000 Rusa.

"Odvratno je to, Putin bi trebao biti u zatvoru", rekao je 29-godišnji Suleiman iz Kazana, glavnog grada Republike Tatarstan i jedan od najvećih gradova u središnjoj europskoj Rusiji.

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Ispovijest vojnika koji je okrenuo leđa Putinu: "Mnogi su krenuli mojim putem"

Ispovijest vojnika koji je okrenuo leđa Putinu: "Mnogi su krenuli mojim putem"

Visoki, uspravni mladić, koji je za sobom vukao nekoliko velikih putnih torbi, izašao je sa stotinjak drugih umornih i neraspoloženih Rusa, iz aviona koji je noćnim letom iz Sankt Petersburga sletio u Beograd, na zračnu luku Nikola Tesla.

Oko Suleimana, koji se među rijetkima strpljivo zaustavio da popriča s novinarima, stvorila se velika gužva i svi napeto slušaju što ima za reći o cijeloj situaciji u Rusiji nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio djelomičnu mobilizaciju, odnosno regrutiranje najmanje 300.000 ruskih mladića za novu fazu 'specijalne operacije' u Ukrajini.

"U velikim je gradovima još i dobro. Periferija i manji gradovi će vjerovatno biti prva mjesta iz kojih će se regrutirati vojnici, Moskovljani, vjerujem, nisu u takvoj opasnosti", kazao je mladić.

Šta su rekli Rusi koji su sinoć stigli u Beograd: "Putin želi moju porodicu poslati u smrt"

Šta su rekli Rusi koji su sinoć stigli u Beograd: "Putin želi moju porodicu poslati u smrt"

Na pitanje je li on kao mladi čovjek bio u opasnosti da završi na ukrajinskom frontu, odgovorio je jasno - da.

"Bio sam u opasnosti kao i svaki drugi čovjek, i bilo me strah da bi me mogli regrutirati. Boli me to sve što se događa s mojom zemljom", dodao je mladić.

Letovi su iz Rusije prema Beogradu popunjeni deset dana unaprijed.

"Istina je sve što se piše o cijenama karata. Međutim, u ovom trenutku najveći problem za Ruse nisu cijene avionskih karata, nego činjenica da ih je nemoguće kupiti" istakao je mladić iz Kazana, te dodao da je velika potražnja.

Potvrdi je on i špekulacije da su cijene avionskih karata na crnom tržištu dosegle i 10.000 eura samo za kartu u jednom smjeru. Zasad ruski avioni mogu slijetati u Istanbul, Beograd i Dubai. Pritom, u Beogradu Rusi imaju i mogućnost boravka do 30 dana bez vize, što većina i koristi.

Većina s kojima je Jutarnji list razgovarao to je navelo i kao jedan od glavnih razloga zašto dolaze u Beograd. Kao i činjenicu da let iz Moskve ili Sankt Peterburga do Beograda traje oko tri sata i da iz Beograda mogu lako u bilo koju europsku zemlju.

Srbijanski mediji: Rusi masovno bježe iz zemlje, u Beograd će ih za 15 dana stići više od 4.000

Srbijanski mediji: Rusi masovno bježe iz zemlje, u Beograd će ih za 15 dana stići više od 4.000

Mlada studentica Veronika iz Moskve, koju su zaustavili u prolazu, kazala je da je u Beograd došla jer ima nekoliko prijatelja koji su već ovdje.

"Oni već imaju smještaj pa je tako jednostavnije. Ne znam koliko ću ostati u Beogradu, ali znam da se ne vraćam dok se situacija ne primiri", pričala je suzdržavajući suze.

Koliko vidimo, iz ruskih aviona uglavnom izlaze mladi ljudi. Puno djevojaka, ali i mladića do 25 godina koji se nalaze u dobnoj skupini potencijalnih regruta. Mladići su i najmanje voljni razgovarati s novinarima - 'nemojte mene, umoran sam'.

Većina mladih govori engleski jezik dovoljno za sporazumijevanje, visokoobrazovani su, ali niko od njih, ne planira u Srbiji tražiti posao. Računaju da će ušteđevinom uspjeti preživjeti dok se situacija ne popravi, a rat prestane. Većini je najveći problem kako i gdje naći smještaj koji je u Beogradu, zbog velikog priljeva, odletio u nebo.

Na pitanja kakva je atmosfera u Moskvi, ruski putnici navodeli su da su građani dosta uplašeni, da se sporadično javljaju protesti u gradu koje policija pokušava čim prije ugušiti. Ali da se isto tako život u ruskoj prijestolnici odvija normalno i da nisu, prije svog polaska, primijetili nesnosne gužve na aerodromu.

"Znam da sada cijeli svijet mrzi Ruse, ali ja vam kažem da većina Rusa ne podržava ovaj rat i ne vjeruje propagandi koja je na televiziji", ispričala je jedna ruska putnica u prolazu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije