Ispovijest vojnika koji je okrenuo leđa Putinu: "Mnogi su krenuli mojim putem"

4
Radiosarajevo.ba
Ispovijest vojnika koji je okrenuo leđa Putinu: "Mnogi su krenuli mojim putem"
Foto: EPA / Priča iz prve ruke

Nakon nekoliko sedmica spavanja na sanducima s granatama i skrivanja lica od Ukrajinaca zbog rastućeg osjećaja krivnje, ruski mlađi časnik zaključio je da dalje ne može: "Ja ne moram biti u ovom ratu", rekao je sam sebi.

"Bili smo prljavi i umorni. Ljudi oko nas su umirali, nisam želio osjećati kao da sam dio toga, ali bio sam dio svega", ispričao je časnik za CNN. Kada je kap prelila čašu otišao je potražiti svog zapovjednika kako bi na podnio ostavku. CNN ne navodi ime vojnika, niti otkriva lične podatke radi njegove sigurnosti.

Njegova priča vjerovatno je tek jedna od mnogih jer kritičari rata u Rusiji, ali i Ukrajini, tvrde da su čuli za puno slučajeva profesionalnih i mobiliziranih vojnika koji napuštaju redove ruskih snaga na ratištu.

Dodikova skupština i udar na državu: U ranim jutarnjim satima NSRS usvojio Nacrt izbornog zakona RS

Dodikova skupština i udar na državu: U ranim jutarnjim satima NSRS usvojio Nacrt izbornog zakona RS

Zapadni dužnosnici već duže vrijeme procjenjuju kako je osjetan pad morala među ruskim vojnicima u Ukrajini. Također, stižu izvještaji o velikim gubicima Putinovih snaga.

Britanska obavještajna, kibernetička i sigurnosna agencija ističe da neki čak odbijaju izvršiti naredbe. Rusko ministarstvo odbrane odbilo je komentarisati navode CNN-a.

Vojnik koji je iznio svoju priču za CNN rekao je da je sudjelovao u masovnom raspoređivanju trupa na zapadu Rusije koje je početkom godine potaknulo zabrinutost u svijetu da bi moglo doći do rata.

'Preokret' 22. februara

No, ispričao je da nije puno razmišljao o tome, pa čak ni 22. februara kada su od njega i ostatka njegove bojne tražili da predaju svoje mobitele dok su bili stacionirani u Krasnodaru. Bez ikakvog objašnjenja.

Tu noć proveli su slikajući bijele pruge na tenkovima i drugim vozilima. Potom su im rekli da ih isperu.

"Mijenjamo naredbu, napišite Z, kao Zorro", prisjetio se riječi nadređenog.

"Sljedeći dan odveli su nas na Krim. Iskreno rečeno, mislio sam da nećemo ići u Ukrajinu, nisam mislio da će doći do toga", rekao je.

Dok se njegova jedinica okupljala na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala 2014. godine, predsjednik Vladimir Putin započeo je svoju invaziju 24. februara.

Mladi časnik ističe da on i njegovi saborci nisu bili svjesni što se događa jer im nisu prenijeli nikakve vijesti, a bili su odsječeni od svijeta jer su im oduzeli mobitele.

Dva dana kasnije i oni su morali za Ukrajinu

"Neki su odbili. Napisali su prijavu i otišli su. Ne znam šta se dogodilo s njima. Ja sam ostao, ne znam zašto. Sutradan smo krenuli", ispričao je.

Ispričao je da ne zna koji je cilj misije te ustvrdio da Putinove izjave da je Ukrajina dio Rusije i da je treba denacificirati nisu dolazile do vojnika.

"Nismo bili indoktrinirani retorikom o ukrajinskim nacistima. Mnogi nisu razumjeli zbog čega sve to radimo", dodaje.

Rekao je za CNN da se nada diplomatskom rješenju te da se osjeća krivim zbog invazije Rusije na Ukrajinu. Također je istaknuo da nije dobro upućen u politiku.

Čovjek s bičem

Prva stvar koja ga je šokirala po prelasku granice u dugoj koloni vozila bila je kada je ugledao kutije suhih obroka razbacane posvuda i hrpu uništene opreme.

"Sjedio sam u kamionu Kamaz i čvrsto držao pištolj uz sebe. Imao sam pištolj i dvije granate", rekao je.

Kolona se kretala prema sjeverozapadu, u smjeru Hersona. Kada su se približili jednom selu najednom je pred njih iskočio čovjek s bičem i počeo bičevati konvoj i vrištati: "Naj***li ste".

Skoro se popeo u kabinu u kojoj smo sjedili. Oči su mu bile pune suza. To me jako potreslo. Općenito, kada smo vidjeli mještane, postali smo napeti. Neki su skrivali oružje ispod odjeće, a kada su se približili, pucali su.

Tvrdi da je htio sakriti lice od srama jer mu je bilo neugodno što su ga tamo vidjeli Ukrajinci. Na njihovoj zemlji.

Rekao je da su ruske trupe također bile pod snažnim napadom, gađali su ih minobacačima već drugog ili trećeg dana u Ukrajini.

"Prvih sedam dana, bio sam u stanju šoka. Nisam ni o čemu razmišljao. u glavi mi je samo bilo preživjeti dan. Nekoliko puta granate su padale vrlo blizu, pravo je čudo da niko od nas nije poginuo", rekao je.

Za CNN je ispričao da je bilo još vojnika koji su bili zabrinuti jer su završili u Ukrajini. No također se sjeća da su neki bili uzbuđeni kada su saznali da će uskoro dobiti bonuse za sudjelovanje u borbama.

Govorili su: još 15 dana na ratištu i moći ću isplatiti dug.

Nekoliko sedmica kasnije, tvrdi da su ga rasporedili da popravlja vojnu opremu. Tada je postao svjesniji šta se događa i imao je više vremena za razmišljanje.

Imali smo radio prijemnik i mogli smo slušati vijesti. Tako sam saznao da se u Rusiji zatvaraju trgovine i da se gospodarstvo urušava. Osjećao sam krivnju, ali još više sam osjećao grižnju savjesti kad sam došao u Ukrajinu.

Postao je sve odlučniji i shvatio što želi napraviti.

"Na kraju sam skupio snage i otišao do zapovjednika kako bih napisao pismo ostavke", rekao je za CNN.

Najprije je zapovjednik odbacio takav pristup i rekao mu je da to ne može to napraviti.

"Rekao mi je da to može biti kazneno djelo, da je riječ o izdaji. Ali ja sam ostao pri svome. Dao mi je papir i olovku. U tom trenutku potpisao sam ostavku", govori.

Bilo je i drugih izvještaja da su vojnici odbijali poslušnost.

Valentina Melnikova, izvršna direktorica Saveza majki vojnika Rusije, rekla je da su se čule mnoge pritužbe kada su se prve jedinice vratile u Rusiju radi odmora.

"Vojnici i časnici pisali su ostavke, da se ne mogu vratiti. Glavni razlozi bili su pad morala i njihovo psihološko stanje. Drugi razlog su njihova moralna uvjerenja. To se događalo na početku, ali događa se i sada", govori ona.

Melnikova je za CNN rekla da je bilo mnogo slučajeva vojnika koji su napuštali ratište u Ukrajini, ali je odbila iznijeti detalje, navodeći pravne i sigurnosne razloge.

Aleksej Tabalov, aktivist za ljudska prava i šef organizacije koja pomaže ruskim vojnim obveznicima, rekao je da je lično pričao s dvojicom vojnika koji su napustili vojsku.

"Momci koji su se odbili boriti i došli nama rekli su da je njihovu brigadu napustilo još 30 vojnika"

Tabalov je rekao da su vojnici prilikom podnošenja ostavke naveli da ne žele sudjelovati u specijalnoj operaciji protiv Ukrajine, prenosi Jutarnji list.

U Ukrajini je od početka rata ubijeno 29.000 ruskih vojnika, prema tvrdnjama ukrajinskih snaga. Rusi priznaju smrt 1.351 vojnika, ali zadnji put su izvještaj podnijeli još 25. marta.

Vojnik koji je iznio svoju priču za CNN sada je sa svojom porodicom.

"Ne znam što će se dalje događati, ali drago mi je da sam se vratio kući", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije