Ispovijest žene koja je izgubila sve: Ljudi, grlite svoju djecu svaki dan

Radiosarajevo.ba
Ispovijest žene koja je izgubila sve: Ljudi, grlite svoju djecu svaki dan

Najmanje 80 ljudi poginulo je u požarima koji su buknuli u ponedjeljak navečer u Grčkoj, a brojni stanovnici smatraju se nestalima.

Potresna svjedočanstva Grka koji su preživjeli tragedija obišla su svijet, a jedno od njih je dirljivo pismo žene koja je u katastrofi izgubila dvoje djece i muža.

Njeno ime nije objavljeno, ali je poznato da je u požaru izgubila 13-godišnju Evitu, 11-godišnjeg Andreasa i supruga Grigorisa (54).

Gospođa Fytros u trenucima požara nije bila kod kuće, a ostatak porodice zapeo je u Matiju, mjestu koje je gotovo cijelo nestalo u požaru. Otac s djecom je pobjegao iz kuće, ali vatra ih je izgurala do samog ruba litice. Nisu imali drugog izbora nego skočiti u 15 metara duboku provaliju. Nitko nije preživio.

"Pokušavam biti jaka kao moja Evita... Ona je oduvijek bila snažna i to je dokazala više puta. Uvjerena sam da je Grigoris dao sve od sebe da spasi djecu. Na kraju nije uspio i ne krivim ga. To je bila Božja volja", ulomak je iz pisma koje je na televiziji pročitao Fytros Babis Papapanayiotou, novinar i prijatelj nesretne žene.

"Još mi u ušima odzvanjaju riječi mog Andreasa. Slatkim glasom mi je rekao: 'Mama, bojim se, zabrinut sam, ali ne trebaš dolaziti po nas. Ne želim ni da pokušaš doći, sve je zatvoreno i nećeš uspjeti'. Pokušala sam na kraju doći do njih, četiri sata sam se borila da prođem, ali nisam uspjela. Nemam riječi. Kada uspijem identificirati svoje momke - država je i na tom polju potpuno zakazala - tada ću i sa sigurnošću moći reći: Ostala sam bez svega. Ljudi, grlite svoju djecu svaki dan", stoji u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije