Ispovijest "prvog pacijenta" u Italiji: Sve što su rekli o meni bile su laži

Radiosarajevo.ba, Hina
Ispovijest "prvog pacijenta" u Italiji: Sve što su rekli o meni bile su laži
Foto: la Repubblica / Mattia Maestri

Mattia Maestri, takozvani 'prvi pacijent' italijanskog dijela epidemije koronavirusa, kazao je u intervjuu da se postupno vraća normalnom životu.

Maestriju (37) je zaraza dijagnosticirana 20. februara u njegovu domu u Codognu, šezdesetak kilometara jugoistočno od Milana. Bio je to prvi slučaj zaraze lokalnom transmisijom u Italiji.

U intervjuu za Sportweek, sedmičnik povezan sa sportskim novinama Gazzettom dello Sport, Maestri je kazao da je dobro i da mu ne treba psihološka pomoć.

"Rekao sam 'ne, hvala', osjećam se vrlo normalno", kazao je, dodavši da je u bliskom kontaktu s liječnikom koji ga je spasio.

"Postao mi je kao drugi otac, moj novi otac. Puno razgovaramo, slijedim njegove savjete na svom dugom putu prema normalnom", kazao je.

Maestri, amaterski trkač i bivši nogometaš kluba iz četvrte lige, prošao je kroz emocionalne i fizičke krajnosti. Proveo je tri sedmice bez svijesti na odjelu intenzivne njege. Kad su ga probudili nije znao što je koronavirus i do koje se mjere proširio.

Uključivši mobitel, na društvenim je mrežama ugledao gomilu uvreda na svoj račun.

"Pričali su o nekoj večeri s Kinezom, da nisam htio da idem u bolnicu, da sam trčao dva maratona u sedmici...sve su to bile laži", ispričao je.

O njegovoj obitelji, dok je bio u bolnici, brinuli su članovi njegovog kluba trkača amatera. Kaže da nema riječi koliku zahvalnost osjeća. Jedva čeka i da ponovo proba trčati.

Iz bolnice je pušten 21. marta, ali mu je dva dana ranije od infekcije COVID-19 preminuo otac.

I njegova trudna supruga je bila zaražena, no oporavila se. Zdravu djevojčicu rodila je 7. aprila...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije