Ispovijest palestinskog fotoreportera iz Gaze: "Nisam primio hemoterapiju od trećeg dana rata"

1
AA
Ispovijest palestinskog fotoreportera iz Gaze: "Nisam primio hemoterapiju od trećeg dana rata"
FOTO: AA / Palestinski fotoreporter Yousef Abu Saeed

Palestinski fotoreporter Yousef Abu Saeed nastavlja dokumentirati izraelske zločine u Gazi uprkos zdravstvenim komplikacijama uzrokovanim rakom.

"Nisam primio hemoterapiju od trećeg dana rata. Otkrio sam rak samo mjesec dana prije izbijanja rata i primio sam samo dvije doze liječenja, a rezultati su bili pozitivni", rekao je Abu Saeed.

Dodao je da su izraelski vazdušni napadi na bolnicu Tursko-palestinskog prijateljstva, glavnu ustanovu za liječenje raka u Gazi, onemogućili oboljelima od raka da dobiju medicinsku pomoć.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Direktor bolnice Subhi Skaik rekao je ranije da od kada je zdravstvena ustanova prestala sa radom, 10.000 pacijenata oboljelih od raka živi u nehumanim okolnostima usljed nedostatka lijekova i liječenja.

"Patnja rata nadmašuje patnju pacijenata oboljelih od raka, jer nema prostora za razmišljanje o bolesti", rekao je fotoreporter Abu Saeed.

Izraelski influenser oduševljen bombardovanjem Palestinaca dok jede sladoled pored vojnika

Izraelski influenser oduševljen bombardovanjem Palestinaca dok jede sladoled pored vojnika

Istakao je da nedostatak specijalizovane bolnice za oboljele od raka onemogućava adekvatno liječenje i pogoršava njihovu zdravstvenu situaciju.

Abu Saeed je također napomenuo da raseljavanje posebno pogađa oboljele od raka i one sa slabim imunitetom. Kako je kazao, ljudi u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze žive bez odgovarajućih zdravstvenih uslova.

Broj raseljenih Palestinaca u Rafahu porastao je na 1,3 miliona, a prije 7. oktobra na tom području živjelo je oko 300.000 ljudi.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze 7. oktobra prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je, kako tvrdi zvanični Tel Aviv, ubijeno oko 1.200 osoba.

Najmanje 24.620 Palestinaca je ubijeno, a 61.830 povrijeđeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 85 posto stanovništva Gaze je interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture oštećeno ili uništeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije