Ispovijest čuvara džamije Al-Akse nakon 16 mjeseci izraelskog zatvora

2
AA
Ispovijest čuvara džamije Al-Akse nakon 16 mjeseci izraelskog zatvora
FOTO: AA / Sheikh Raed Salah

Sheikh Raed Salah, poznat kao čuvar džamije Al-Akse zbog protivljenja izraelskim napadima na taj sveti kompleks, proveo je 16 mjeseci u samici izraelskog zatvora, što je bila posebna metoda kojom su izraelske vlasti pokušale slomiti njegov otpor i borbu za pravdu i istinu.

Salah je bivši vođa Palestinskog islamskog pokreta 1948. godine, čiji rad je Izrael zabranio 2015., a osuđen je na zatvorsku kaznu po četiri različite optužbe koje mu izraelske vlasti stavljaju na teret, uključujući navodnu podršku terorističkoj organizaciji i zbog govora koji je uključivao stihove iz Kur'ana.

Salah je odslužio 16-mjesečnu kaznu u samici i u ponedjeljak izašao na slobodu.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Hiljade mještana Ummu'l Fahma Salaha su dočekale uz ovacije, vatromete i slogane podrške.

U razgovoru s novinarom AA istakao je da niti jedan politički zatvorenik nije pretrpio ono što je on tokom mjeseci u samici.

“U zarobljeništvu sam bio odvojeno tretiran kako bi me tlačili, ponižavalim mučili i osvetili mi se. Bog zna da nijedan politički zatvorenik nije doživio ono što sam ja prošao“ rekao je 63-godišnji Salah.

Iako je praksa izraelskih vlasti da političke zatvorenike drže u istim prostorijama, a u samice šalju samo one koje proglase problematičnim, Salah je od prvog dana bačen u samicu.

Salahov advokatski tim je uredno i argumentirano podnosio zahtjeve za ukidanje kazne samice, a on je kazao da su izraelski sudovi odbijali sve te upite za bude u prostorijama s drugim političkim zatvorenicima.

Salah je rekao da je tražio da sud ostane zajedno s pet političkih zatvorenika, ali su nakon odbijanja ponudili da ostanu s jednim političkim zatvorenikom.
Naglasivši kako zna svrhu izraelskog pravosuđa i kriminalnih vlasti, Salah je rekao da su ga samicom željeli poniziti i ušutkati.

“Samicom i ponižavanjem su me pokušali odvratiti od mojih uvjerenja. Mislili su da ću izgubiti volju, integritet svog karaktera, da ću izaći drugačiji nego što sam ušao u zatvor i da ću izgubiti ulogu koju sam igrao. Sve u svemu, to je bio užasan plan. Hvala Bogu, izašao sam isti onakav kakav sam otišao u zatvor“, poručio je Salah.


Šejh Raid Salah najavio je da će nastavku svog aktivističkog života nakon zatvora raditi za cijelu palestinsku teritoriju, islamski svijet i čovječanstvo, počevši od njegovog grada Ummu'l Fahma.

Ističući da će se potruditi da doprinese jednakosti i pravdi u krugovima u kojima kruže ugnjetavanje, nepravda, tiranija i arogancija iz doba neznanja, Salah je rekao da njegova poruka ne može biti pogrešno shvaćena jer nije nejasna. Dodao je da se radi o porukama iz Kura'ana koje muslimani slijede.

Navodeći da ga je posljednje zatvorsko iskustvo mnogo naučilo, Salah je rekao daje napisao 11 knjiga, uključujući “Političko čitanje Časnog Kur'ana“, “Političko čitanje Starog zavjeta“, “Političko čitanje Novog zavjeta“ i knjigu poezije pod naslovom “Proljeće poslanika Muhameda“.

Izraelske vlasti su i ranije u više navrata zatvarale Salaha zbog njegovih govora i borbe za dostojanstvo Al-Akse.

“Nedostaje mi Al-Aksa, nedostaje mi sveti Al-Quds (Jerusalem), nedostaje mi narod Jerusalema, izvor čuvara džamije. Želim posjetiti to sveto mjesto koje podiže naše glave. Uz Božiju pomoć, to sveto mjesto će opstat, a oni koji to žele promijeniti će izgubiti", poručio je Salah.

Uputio je poruku bratstva cijelom arapskom i islamskom svijetu i kazao da su svi ljudi jednaki kao zubi češlja i kako se vjernici natječu u činjenju dobra za čovječanstvo.

Salah je dalje u razgovoru istakao da je imao priliku vrlo kratko razgovarati s drugim zatvorenicima dok je bio u zatvoru te se prisjetio jednog takvog razgovora.

"Rekao sam im da mi je u nekim slučajevima poništeno pravo. Rekao sam im da sam tu zatočen iz vjerskih razloga, da sam musliman, da čitam Kur'an, da slijedim Poslanika i da se ponosim time. Nepobitno sam dokazao ovu činjenicu o sebi. Neke od njih se moja priča dojmila snažno. Jedan od zatvorenika Izraelaca mi je rekao da bi bio ponosan kada bi me mogao izbaviti iz zatvora“, kazao je Salah.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije