Ispitivanje još jedne terapije protiv COVID-a zaustavljeno zbog "incidenta"

0
Radiosarajevo.ba
Ispitivanje još jedne terapije protiv COVID-a zaustavljeno zbog "incidenta"
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Dva medicinska ispitivanja u kasnoj fazi za borbu protiv infekcije COVID-19, koju uzrokuje novi koronavirus SARS-CoV-2, zaustavljena su u roku od 24 sata zbog "potencijalnih zabrinutosti o sigurnosti terapije".

Američka farmaceutska kompanija Eli Lilly prekinula je u utorak ispitivanje faze 3 laboratorijskog liječenja antitijelima kod hospitaliziranih pacijenata zbog nepreciziranog incidenta.

Dan ranije, američki farmaceutski div Johnson & Johnson privremeno je zaustavio ispitivanje cjepiva COVID-19 faze 3 zbog neobjašnjive bolesti kod sudionika studije. Voditelj istraživanja J&J-a Mathai Mammen rekao je u utorak investitorima da je riječ o "privremenoj pauzi".

Također, prošlog je mjeseca britanska tvrtka AstraZeneca prva na svijetu objavila pauzu ispitivanja vakcine nakon što je jednom pacijentu u Britaniji dijagnosticirano upalno stanje koje pogađa kičmu. Istraživanje je kasnije nastavljeno širom svijeta, ali je u SAD-u i dalje obustavljeno iz nejasnih razloga.

Ljekar i naučnik Eric Topol, direktor Instituta za istraživanje Scripps, tvitao je kako je bio iznenađen kada je čuo o zabrinutosti za sigurnost Lillyinog liječenja antitijelima, jer ranije faze nisu otkrile ozbiljne nuspojave.

"Nadamo se kratkoj pauzi i brzo ćemo doći do detalja. Dobro je biti oprezan", rekao je.

Lillyjeva studija je započela u augustu na više od 50 lokacija u Sjedinjenim Državama, Danskoj i Singapuru s ciljem testiranja 10.000 ljudi.

Tretmani antitijelima, proizvedeni u laboratoriju, u posljednje su vrijeme postali glavni naslovi u medijima nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da se jednom terapijom, koju je razvila biotehnološka tvrtka Regeneron, izliječio od COVID-19.

I Lilly i Regeneron prošle su se sedmice obratili Američkoj upravi za hranu i lijekove (FDA) za hitno odobrenje njihovih tretmana.

Inače, monoklonska antitijela relativno su nova klasa lijekova koji su najpoznatiji po liječenju određenih vrsta karcinoma i autoimunih bolesti. Ljudski imunološki sustav proizvodi antitijela koja su proteini i koji se bore protiv infekcije, a vakcine "uče" naša tijela da budu spremna za stvaranje pravih odgovora za određene patogene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije