Ispaljene rakete na američku vojnu bazu u Iraku, osveta za ubistvo Sulejmanija

Radiosarajevo.ba
Ispaljene rakete na američku vojnu bazu u Iraku, osveta za ubistvo Sulejmanija
Foto: EPA / Ilustracija

Najmanje je devet raketa palo u noći na srijedu na zračnu bazu Ain al Assad, u pustinjskom kraju na zapadu Iraka, u kojoj su stacionirani američki vojnici, prenose mediji.

Američka vojska potvrdila je da je Iran ispalio projektile na zrakoplovnu vojnu bazu u Iraku u kojoj se nalaze američki vojnici. Informaciju o napadu potvrdila je i iranska Islamska revolucionarna garda, piše CNN.

Iranski državni mediji javljaju da je napad pokrenula Islamska revolucionarna garda i otvoreno tvrde da je riječ o osvetničkoj operaciji kojom odgovaraju na američki atentat na njihovog generala Kasema Sulejmanija, pišu mediji.

„Islamska revolucionarna garda je objavila da je više projektila lansirano prema iračkoj zračnoj bazi Ain-Asad, u kojoj su stacionarne američke trupe. Riječ je o osvetničkoj operaciji za ubistvo generala Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija. Akcija se zove 'Mučenik Sulejmani', a napad je lansirala zračna divizija Revolucionarne garde, rečeno je na iranskoj državnoj televiziji, kako je citira agencija Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije