ISIL preuzeo odgovornost za napad u Liegeu

Radiosarajevo.ba
ISIL preuzeo odgovornost za napad u Liegeu
FOTO: EPA / Liege: Policija na licu mjesta
ISIL je preuzeo odgovornost za napad koji je dan ranije u belgijskom Liegeu izveo napadač koji je ubio dvije policajke i studenta, objavila je propagandna agencija džihadističke organizacije Amaq.

"Počinitelj napada u Liegeu, na istoku Belgije, vojnik je ISIL-a", navodi grupa u saopćenju koje je Amaq objavio putem aplikacije Telegrama.

Navode da je "napad odgovor na djelovanje međunarodne koalicije" koju predvode SAD, a bori se protiv džihadističke grupe, uglavnom u Siriji.

Napadača, Benjamina Hermana, 31-godišnjeg belgijskog delinkventa koji se navodno u zatvoru radikalizirao, ustrijelila je policija nakon napada.

Belgijsko državno tužilaštvo istaknulo je da se po prvim rezultatima istrage napad može okarakterizirati kao "teroristički napad".

Među rezultatima je spomenuo "način djelovanja na koji ISIL redovno poziva na internetu".

Ovaj napad podsjeća na napad koji se 6. avgusta 2016. dogodio u Charleroiju, na jugu Belgije, kada je Alžirac mačetom napao dvije policajke ispred policijske stanice uz povike "Bog je velik". Policajke su bile ranjene, a napadač ubijen. ISIL je preuzeo odgovornost i za taj napad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije