Irska se pridružuje zemljama koje priznaju Palestinu kao državu: 'Historijski trenutak za slobodu'

1
Radiosarajevo.ba
Irska se pridružuje zemljama koje priznaju Palestinu kao državu: 'Historijski trenutak za slobodu'
Foto: Printscreen / Simon Harris

Poslije Norveške i Irska se pridružila grupi zemalja koje su priznale Palestinu kao državu, najavljujući tu odluku na press konferenciji. Ovaj korak, potvrđen od strane norveških i irskih zvaničnika, prati slične odluke drugih država poput Malte i Slovenije.

Simon Harris, iz Irske, također je najavio priznanje Palestine na press konferenciji, naglašavajući važnost slobode i pravde. Ova odluka Irske stavlja ih u tzv. "prvi talas" zemalja koje priznaju Palestinu kao državu.

"Stajao sam ovdje prije nekoliko sedmica s premijerom Španije. Došao je taj trenutak. Danas, Irska priznaje državu Palestine. Podnijet ćemo nacionalne korake koji su neophodni kako bi odluka postala pravosnažna. Radujem se da će nam se u narednim sedmicama pridružiti i druge države. Ovo je historijski trenutak za Irsku, ali i Palestinu. Vjerujemo u slobodu i pravdu. Vjerujemo da je trajan mir jedino moguće osigurati na slobodnoj volji slobodnih ljudi", rekao je na press konferenciji Simon Harris.

Važna informacija: Od večeras kreće obaranje pritiska vode u ovim dijelovima Sarajeva

Važna informacija: Od večeras kreće obaranje pritiska vode u ovim dijelovima Sarajeva

Norveška je objavila svoje priznanje Palestinu kao državu na konferenciji za medije održanoj jutros, s formalnim stupanjem na snagu planiranim za 28. maj. Odluku su potvrdili norveški zvaničnici, ističući da je to historijski trenutak za obje zemlje.

Očekuje se da će Španija uskoro slijediti ovaj korak, kako bi dodatno osnažila priznanje Palestine kao države. Ovaj događaj označava važan korak u diplomatskim naporima za rješavanje pitanja Palestine i doprinosi globalnom naporu za mir i stabilnost u regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije