Norveška priznaje Palestinu: 'Rješenje sa dvije države je jedini održiv put ka miru'

2
Radiosarajevo.ba
Norveška priznaje Palestinu: 'Rješenje sa dvije države je jedini održiv put ka miru'
Foto: X / Norveška priznala Palestinu

Vlada Norveške će u srijedu objaviti da nordijska zemlja priznaje nezavisnu palestinsku državu, izvijestili su javni emiter NRK i dnevni list Aftenposten, pozivajući se na neimenovane izvore. Ured norveškog premijera i ministarstvo vanjskih poslova nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Na svom profilu na društvenoj mreži x se oglasio i Ministar vanjskih poslova Kraljevine Norveške, Espen Barth Eide.

"Norveška će priznati Palestinu kao državu. Rješenje sa dvije države je jedini održiv put ka miru za Izrael i Palestinu. U ovom kritičnom trenutku, naše priznanje dolazi kao podrška radu na sveobuhvatnom planu za regionalni mir", naveo je Eide.

IMTEC i Intesa Sanpaolo Banka: 30% popusta ovog vikenda na online kupovinu

IMTEC i Intesa Sanpaolo Banka: 30% popusta ovog vikenda na online kupovinu

Irska vlada će također u srijedu 22. maja, objaviti priznanje palestinske države, rekao je izvor upoznat sa situacijom u utorak.

Članice Europske unije Irska, Španija, Slovenija i Malta su u posljednjim sedmicama nagovijestile da planiraju priznanje, tvrdeći da je rješenje sa dvije države neophodno za trajni mir u regiji.

Ovaj potez dolazi dok su izraelske snage vodile napade na sjeverne i južne rubove Pojasa Gaze u maju, izazivajući novi egzodus stotina hiljada ljudi, i znatno ograničavajući dotok pomoći, povećavajući rizik od gladi.

Norveška je dugo govorila da će priznati Palestinu kao državu samo ako to može imati pozitivan utjecaj na mirovni proces između Izraela i Palestinaca, u skladu s onim što su Sjedinjene Države rekle o tom pitanju.

Norveška je bliski saveznik SAD-a, a nordijska zemlja je u nekoliko navrata u posljednjim desetljećima pokušavala posredovati u miru između Izraela i Palestinaca, objavio je Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije