Iranska TV objavila prijetnje: Ako SAD odgovori, napast ćemo Dubai i Izrael

Radiosarajevo.ba
Iranska TV objavila prijetnje: Ako SAD odgovori, napast ćemo Dubai i Izrael
PrtScr / Operacija Mučenik Sulejmani

Iran je, putem lokalne televizije, javljaju svjetski mediji, zaprijetio da će napasti Dubai i Izrael ukoliko se Sjedinjene Američke Države "osvete za iranski raketni napad na dvije iračke baze u kojima su smještene američke trupe".

Teheran je ispalio više od 12 balističkih projektila na dvije baze, kao osvetu za američki napad u kojem je u petak ubijen jedan od glavnih iranskig generala Kasem Sulejmani. Operacija je i nazvana "Mučenik Sulejmani".

Napadnute baze u Iraku bile su Ayn al Asad, baza na zapadu Iraka koju je posjetio Donald Trump u decembru 2018, te Erbil u iračkom Kurdistanu. 

Iranska Revolucionarna garda upozorila je i SAD, ali i regionalne saveznike da ne pomišljaju na osvestu, javila je IRNA.

'Upozoravamo sve američke saveznike, koji su dali svoje baze terorističkoj armiji, da će svaka teritorija iz koje dolazi agresija spram Irana biti meta", saopćili su. 

Oglasio se i Pentagon koji je potvrio da su rakete lansirane iz Irana, dok Donald Trump kaže kako je "sve dobro".

Rakete, koje su korištene u napadu, bile su Fatteh-110, koje imaju domet do 300 kilometara. 

Zračnim prostorom iznad Irana trenutno patroliraju njihovi vojni avioni.

Inače, napad na Sulejmanija, te iranski napad na baze, prvi je direktni sukob SAD-a i Irana nakon što su se godinama sukobljavali njihovi proksiji. Sve ovo podgrijava priče o novom ratu država koje su teški neprijatelji još od islamske revolucije u Iranu 1979. godine. 

Iranski vođa Ali Hamnei održao žestok govor: Masa za to vrijeme vikala: Smrt Americi

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei jutros se obratio javnosti i komentirao jutrošnji napad na američku bazu. On je u svom govoru nahvalio ubijenog generala Kasema Sulejmanija. "Sinoć smo ih udarili posred lica", rekao je Hamnei o napadu na američku bazu. Masa je, prenosi BBC, vikala: "Smrt Americi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije