Iranci se oglasili nakon napada na američke baze

Radiosarajevo.ba
Iranci se oglasili nakon napada na američke baze
Foto: EPA-EFE / Iranci se oglasili nakon napada na američke baze

Iranska državna televizija objavila je da je Iran u srijedu ispalio 15 raketa na američke ciljeve u Iraku. Američka vojska potvrdila je da su najmanje dvije iračke baze u kojoj je stacionirano vojno osoblje predvođeno SAD-om pogođene u 23:30 sati u utorak. Irak tvrdi da su ispaljene 22 rakete.

Iranska državna televizija objavila je da je ubijeno 80 "američkih terorista" i da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema.

Iranski vođa Ali Hamnei održao žestok govor: Masa za to vrijeme vikala: Smrt Americi

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei jutros se obratio javnosti i komentirao jutrošnji napad na američku bazu. On je u svom govoru nahvalio ubijenog generala Kasema Sulejmanija. "Sinoć smo ih udarili posred lica", rekao je Hamnei o napadu na američku bazu. Masa je, prenosi BBC, vikala: "Smrt Americi".

Njemačka, Danska i Norveška objavile su da nijedan njihov vojnik nije ubijen ili povrijeđen u napadima. Irak je također potvrdio da nema žrtava među iračkim snagama.

Prvi komentar Donalda Trumpa nakon napada Irana

Najmanje je devet raketa palo u noći na srijedu na zračnu bazu Ain al Assad, u pustinjskom kraju na zapadu Iraka, u kojoj su stacionirani američki vojnici, prenose mediji. Ispaljene rakete na američku vojnu bazu u Iraku, osveta za ubistvo Sulejmanija Američka vojska potvrdila je da je Iran ispalio projektile na zrakoplovnu vojnu bazu u Iraku u kojoj se nalaze američki vojnici.

Dužnosnik iz ureda vrhovnog vođe Ali Hamneija rekao je da su raketni napadi "najslabiji" od nekoliko scenarija odmazde.

"Tvrdi da Iran ima stotinu drugih potencijalnih meta u vidu", objavila je iranska televizija, prenosi Hina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije