Iranci planiraju zabraniti vlasnicima šetnje pasa

3
Radiosarajevo.ba
Iranci planiraju zabraniti vlasnicima šetnje pasa
Foto: EPA-EFE / Iran

Policija u Iranu još jednom pokušava stati na kraj šetnjama sa psima, nakon višekratnih situacija u kojima su psi izazvali strah i paniku.

"Dobili smo više pritužbi po ovom pitanju i planiramo poduzeti odgovarajuću akciju", rekao je policijski glasnogovornik.

Do takve najave dolazi nakon što su psi više puta, posebno u parkovima, izazvali paniku kod ljudi. Snimke na društvenim mrežama pokazuju kako psi napadaju ljude, uključujući djecu, što je izazvalo nervozu među stanovništvom, piše Hina.

U Iranu se na posjedovanje kućnih ljubimaca ne gleda blagonaklono, posebno na to ne gledaju s odobravanjem svećenici, iako ne postoji zakon koji bi branio posjedovanje ili šetnju s kućnim ljubimcima. Zbog nerazvijene kulture posjedovanja kućnih ljubimaca mnogi Iranci s oprezom gledaju na životinje, posebice na pse.

Prije dvije godine policija je pokušala zabraniti šetnje sa psima i kazniti vlasnike, no pokušaj nije urodio plodom. Držanje kućnih ljubimaca zapravo je u zemlji postalo sve popularnije i raširenije, a naročito je poraslo u vrijeme pandemije koronavirusa.

Unatoč raširenoj averziji koja protiv toga istodobno vlada u javnosti, mladi Iranci sve češće uzimaju pse za kućne ljubimce, što je postao trend koji je posljednjih godina pokrenuo otvaranje trgovina s potrepštinama za kućne ljubimce te veterinarskih ambulanti i klinika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije