Iran poručio SAD-u: Učetverostručili smo proizvodnju uranija

Radiosarajevo.ba
Iran poručio SAD-u: Učetverostručili smo proizvodnju uranija
Foto: Ilustracija / Iran odbio sastanak

Iz dana u dan sve više jačaju tenzije između SAD-a i Irana. Kap koja je, prema mišljenju mnogih, prelila čašu je posljednja najava Irana da će prekršiti nuklearni sporazum. 

SAD je na to odgovorio slanjem još hiljadu vojnika na Bliski istok, a dodatni udarac zadao im je i objavom dokaza da je Iran odgovoran za napade na tankere u Hormuškom tjesnacu. 

Odnose SAD i Irana dodatno je mogla pogoršati samo jedna stvar, a to je da Iran otvoreno najavi nastavak nuklearnog programa. Iran je to i učinio.  

"Učetverostručili smo proizvodnju uranija. Proteklih dana još smo dodatno povećali proizvodnju i danas vam možemo reći da je odbrojavanje počelo. U 10 dana, do 27. juna, premašit ćemo dogovoreno ograničenje zaliha od 300 kilograma", rekao je  glasnogovornik iranske Agencije za nuklearnu energiju Behrouz Kamalvandi.

Iz američkog State Departmenta poručuju da ih ovakve najave ne iznenađuju. Prema njima, Iran iskušava granice do kojih može proći nekažnjeno.

"Svaki potez koji budu napravili kako bi došli korak bliže nuklearnom oružju naići će na odgovor Vlade SAD-a u obliku kampanje najvećeg pritiska", kaže Morgan Ortagus, glasnogovornica State Departmenta.

No SAD ne prijeti samo sankcijama već i vojnom silom. Pod izgovorom da žele ojačati svoju obranu zbog iranskih prijetnji, na Bliski istok šalju još 1000 vojnika.

Iz Irana poručuju da - ne žele rat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije