Odnosi s Iranom sve zategnutiji: SAD šalje dodatnu vojsku na Bliski istok

AA
Odnosi s Iranom sve zategnutiji: SAD šalje dodatnu vojsku na Bliski istok
FOTO: US Army / Ilustracija

Sjedinjene Američke Države će poslati dodatnih 1.000 vojnika na Bliski istok kako bi pojačali odbranu, najavio je vršilac dužnosti američkog sekretara odbrane Patrick Shanahan.

"Odobrio sam slanje oko 1.000 dodatnih vojnika u odbrambene svrhe kako bi se nosili s zračnim, pomorskim i kopnenim prijetnjama na Bliskom istoku", izjavio je Shanahan, navodi se u saopštenju.

Odluka je uslijedila nakon prošlosedmičnih napada na dva tankera u Omanskom zaljevu, za koje zvanični Washington optužuje Iran. Optužbe je Teheran odbacio.

"Nedavni iranski napadi potvrđuju vjerodostojne obavještajne podatke koje smo dobili o neprijateljskom ponašanju iranskih snaga i njihovih saveznika, koji prijete američkom osoblju i američkim interesima u regiji", istakao je Shanahan.

Američko-iranske tenzije od prošle godine su dodatno povećane nakon što se SAD jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma između šest velikih sila i Irana i uveo sankcije Teheranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije