Iran: pogubljen još jedan učesnik protesta

1
Radiosarajevo.ba
Iran: pogubljen još jedan učesnik protesta
Foto: Twiiter / Majidreza Rahnavard

Iran je pogubio drugog demonstranta zbog demonstracija koje su zahvatile zemlju posljednja tri mjeseca. 

Majidreza Rahnavard ubijen je u ponedjeljak rano ujutro pod optužbom za "moharebeh", ili vođenje rata protiv Boga, nakon, kako aktivisti za ljudska prava kažu, "lažnog" suđenja.

Zvanično, Rahnavard je optužen da je smrtno izbo nožem dvojicu pripadnika snaga milicije Basij koji su bili uključeni u nasilno suzbijanje protesta.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Međutim, aktivisti za ljudska prava kažu da je doveden na sud bez advokata i da je imao tragove torture. Iranski državni mediji kažu da je priznao krivicu.

Rahnavard je optužen da je izveo napad u kojem su, kako se navodi, povrijeđena četiri policajca u gradu Mashhad prošlog mjeseca.

Iranske vlasti, koje nisu navele motiv napada, kažu da je uhvaćen 19. novembra u pokušaju bijega iz zemlje.

Rahnavard je javno pogubljen u istom gradu u kojem su se u ponedjeljak dogodili njegovi navodni zločini. Način izvršenja smrtne kazne nije saopšten.

Iran su potresali višesedmični protesti izazvani smrću 22-godišnje Mahse Amini, iranske Kurdkinje koja je umrla u policijskom pritvoru nakon što je uhapšena jer navodno nije nosila obaveznu maramu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije