Iran objavio informacije da li je helikopter predsjednika Ebrahima Raisija oboren

0
Radiosarajevo.ba
Iran objavio informacije da li je helikopter predsjednika Ebrahima Raisija oboren
Foto: EPA / Nesreća helikoptera Ebrahima Raisia

U preliminarnom izvještaju iranske vojske piše da dosad nisu pronađeni dokazi o ubojstvu ili napadu u padu helikoptera u kojemu je poginuo predsjednik Ebrahim Raisi, objavili su državni mediji u petak.

Raisi, tvrdolinijaš kojeg se smatralo potencijalnim nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, poginuo je kada se njegov helikopter u ponedjeljak srušio po lošem vremenu u planinama blizu azerbajdžanske granice.

"Znakovi koji bi ukazivali na pucnjavu ili nešto slično nisu uočeni u olupini helikoptera koji se srušio u području na velikoj nadmorskoj visini i zapalio", navodi se u izvještaju koje je objavio glavni stožer oružanih snaga.

ASA Bolnica i Međunarodni medicinski univerzitet u Beču donose izvrsnost u zdravstvu

ASA Bolnica i Međunarodni medicinski univerzitet u Beču donose izvrsnost u zdravstvu

"Ništa sumnjivo nije uočeno u razgovorima kontrolnog tornja s posadom leta", dodaje se. Više detalja bit će objavljeno u nastavku istrage, stoji u izvještaju.

Raisi je pokopan u šijitskome muslimanskom svetom gradu Mašadu u četvrtak, četiri dana nakon nesreće u kojoj su također poginuli ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian i još šest osoba, objavila je Hina.

Stručnjaci kažu da Iran ima loše sigurnosne mjere u zračnom prometu i da su česte nesreće, a u mnogima se radi o avionima američke proizvodnje kupljenim prije islamske revolucije 1979. godine.

Teheran kaže da zbog američkih sankcija dugo nije mogao kupovati nove avione niti rezervne dijelove sa zapada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije