Irak: U iranskom napadu povrijeđena 34 američka vojnika

Radiosarajevo.ba
Irak: U iranskom napadu povrijeđena 34 američka vojnika
Foto: Screenshot / Napada na zračnu bazu Ain al Assad u Iraku 8. januara

Trideset četiri američka vojnika zadobila su potres mozga nakon iranskog napada na zračnu bazu Ain al Assad u Iraku 8. januara, saopćio je Pentagon.

Polovina ih se već vratila u svoje jedinice, osmorica su vraćena u Sjedinjene Države, a devetorica upućena u američku vojnu bolnicu u Njemačkoj, gdje će se liječiti zbog simptoma potresa mozga kao posljedice eksplozije, rekao je na konferenciji za medije glasnogovornik američkog ministarstva obrane Jonathan Hoffman.

Među simptomima koje imaju vojnici spomenuo je „glavobolju, vrtoglavicu, preosjetljivost na svjetlo, uznemirenost i mučninu“. Ti su simptomi kod nekih brzo nestali, a kod nekih su se pogoršali pa su vojnici evakuirani.

Teheran je u noći sa 7. na 8. januara raketirao baze Ain al Assad (na zapadu) i Erbil (na istoku), gdje je stacioniran dio od 5200 američkih vojnika, kao odgovor na ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija.

„Niko od Amerikanaca nije ranjen u noćašnjem napadu“, rekao je američki predsjednik Donald Trump u televizijskom obraćanju nakon napada.

Ali prošle sedmice Pentagon je priznao da je desetak vojnika zadobilo potres mozga.

Odgovarajući u Davosu na to pitanje Trump, koji ne želi vojnu eskalaciju s Teheranom, ponovno je u srijedu umanjio razmjere posljedica iranskog napada.

„Čuo sam da pate od glavobolje“, rekao je.

„Ne smatram to težom povredom“, zaključio je Trump.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije