Influenserica otkrila lokaciju ukrajinskih vojnika, Rusija ubrzo izvela krvavi napad: 'Ti si kriva'

6
Radiosarajevo.ba
Influenserica otkrila lokaciju ukrajinskih vojnika, Rusija ubrzo izvela krvavi napad: 'Ti si kriva'
Foto: Instagram / Ana Alkimova

Ana Alkimova, koja ima 600 hiljada pratitelja na Instagramu, objavila je apel za pomoć klinici u gradu Dnjipru na istoku Ukrajine, rekavši da se tamo nalaze ozlijeđeni ukrajinski vojnici. 

Nekoliko sati nakon njene objave u četvrtak, ruski raketni napad pogodio je bolnicu, ubivši pritom četiri osobe i ranivši 30 drugih, uključujući dva dječaka od tri i šest godina.

Napad, koji je pretvorio zgradu u hrpu gorućih ruševina, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je osudio kao zločin protiv čovječnosti.

Jubilarni 30. SFF: Počasno Srce Sarajeva ide reditelju Eliji Suleimanu

Jubilarni 30. SFF: Počasno Srce Sarajeva ide reditelju Eliji Suleimanu

U svom postu, Alkimova je napisala da bolnički odjeli šest i devet liječe veliki broj vojnog osoblja.

Navodno je pozvala svoje pratitelje da pomognu braniteljima zemlje donošenjem odjeće i hrane na sabirna mjesta.

Lokalni mediji optužili su je da je objavila informacije koje su omogućile ruskim snagama da gađaju kliniku.

Alkimova je tada navodno izbrisala svoju objavu koja je sadržavala informacije o ukrajinskoj vojsci i bolnici koje se smatra osjetljivima.

Ukrajina je pod ratnim stanjem od februara 2022. i dužnosnici su više puta upozoravali utjecajne osobe i medije da ne objavljuju osjetljive informacije koje bi Rusija mogla iskoristiti.

Nakon što su je kritizirali zbog dijeljenja informacija, influencerica se branila rekavši: "Jučer sam na web postavila objavu jer ju je ranije već objavila polovica stanovnika Dnjipra".

Dodala je: "I dopustite da vas podsjetim da sam jedna od rijetkih influencerica koja svoje priče i feed puni objavama o ratu.

Ja sam volontirala i podržavala Ukrajinu od prvih dana rata."

Alkimova je nastavila: "Ali zaboli vas za to, jer me morate objaviti na svojim glupim kanalima."

Zelenski je osudio ruski napad kao ‘zločin protiv čovječnosti‘. Ukrajinski predsjednik rekao je da su pogođene psihološka klinika i veterinarska klinika i dodao: "Samo zla država može se boriti protiv klinika. Tu ne može biti nikakve vojne svrhe. To je čisti ruski teror."

Regionalni guverner Serhij Lisak rekao je da je 69-godišnji muškarac poginuo dok je prolazio pored klinike, a tijelo drugog čovjeka je izvučeno iz ruševina.

Još su dvojica muškarca kasnije pronađena mrtva među ruševinama, rekao je Lisak, dodajući da je 30 ljudi ranjeno, uključujući dvoje djece.

Napad na bolnicu u Dnjepru, Ukrajina
Foto: Twitter : Napad na bolnicu u Dnjepru, Ukrajina

Ukrajinsko ministarstvo obrane nazvalo je napad ozbiljnim ratnim zločinom prema Ženevskoj konvenciji, koja određuju kako se prema vojnicima i civilima treba postupati u ratu.

Moskva je odbacila optužbe da su njeni vojnici počinili ratne zločine i niječe da su namjerno gađali civile iako je od početka invazije prije 15 mjeseci često bombardirala gradove širom Ukrajine.

Državna služba za hitne slučajeve Ukrajine u petak je objavila sljedeće: "Kao rezultat raketnog udara, trokatna zgrada medicinske ustanove djelomično je uništena, nakon čega je uslijedio požar koji je zahvati i susjednu zgradu.

Požar u zdravstvenoj ustanovi ugašen je na površini od 1000 kvadratnih metara.

U prizemnoj zgradi veterinarske ambulante požar je zahvatio 200 kvadratnih metara. Spasilačke jedinice već su se pozabavile time.

Napad na bolnicu u Dnjepru, Ukrajina
Foto: Twitter : Napad na bolnicu u Dnjepru, Ukrajina

Dvije su osobe poginule na licu mjesta, a još 23 su povrijeđene, među kojima je i dvoje djece rođene 2020. i 2017. godine.

Ukupno su iz Državne hitne službe za likvidaciju posljedica bila uključena 52 spasioca i 18 komada opreme."

Ukrajinske vlasti su nakon toga objavile da su u napadu poginule četiri osobe, prenosi Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije