Ukrajina priznala: 'Pokušavamo ubiti Vladimira Putina'

2
Radiosarajevo.ba
Ukrajina priznala: 'Pokušavamo ubiti Vladimira Putina'
Foto: EPA / Vladimir Putin

Drugi čovjek u zapovjedništvu ukrajinske vojne obavještajne službe kaže da kijevski špijuni aktivno pokušavaju ubiti Vladimira Putina te da je ruski predsjednik toga itekako svjestan.

Vadim Skibitski, zamjenik šefa ukrajinskih vojnih obavještajaca, priznao je to u intervjuu za njemačku publikaciju Welt.

"Putin vidi da smo mu sve bliže i bliže, ali se također boji da će ga ubiti vlastiti narod. Mnogi ljudi u Rusiji još uvijek podržavaju ovu 'specijalnu operaciju', ali zahvaljujući društvenim mrežama i telefonskim provjerama, znamo da su Rusi uplašeni jer je puno njihovih sunarodnjaka poginulo", rekao je Skibitski za Welt.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

"Pokušavamo ubiti i Prigožina"

Skibitski tvrdi da ukrajinski špijuni pokušavaju ubiti i vlasnika grupe Wagner Jevgenija Prigožina, čiji su plaćenici optuženi za jezive ratne zločine protiv ukrajinskih trupa, prenosi Index.hr.

"Naš prioritet je eliminirati zapovjednika jedinice koji naređuje svojim ljudima da napadnu. Pokušavamo ubiti Prigožina. Putin je na vrhu ukrajinske liste za odstrel. On je broj jedan jer koordinira i odlučuje što će se dogoditi. Na kraju će svako odgovarati za svoje postupke, poput ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua. Planirao je napad na Ukrajinu...", rekao je.

Hoće li i drugi povezani s Kremljem biti mete?

Upitan hoće li se propagandisti, oligarsi i civili također smatrati valjanim metama, Skibitski je odgovorio:

"Mi smo u ratu i to su naši neprijatelji. Ako važna osoba proizvodi i finansira oružje za Rusiju, onda bi eliminacija te osobe spasila živote mnogih civila... Prema međunarodnim konvencijama, to je legitiman cilj."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije