Indonezija: Dramatična potraga za podmornicom, posada ima kisika do subote

0
Radiosarajevo.ba
Indonezija: Dramatična potraga za podmornicom, posada ima kisika do subote
Foto: EPA-EFE / KRI Nanggala-402

Brodovi i helikopteri koji tragaju za nestalom podmornicom u blizini ostrva Bali utrkuju se s vremenom dok je članovima posade preostalo kisika za još maksimalno dva dana.

Šef mornarice Yudo Margono upozorio je javnost da kisika u podmornici ima dovoljno samo do subote.

Podmornica, u kojoj se nalaze 53 člana posade, u srijedu je sudjelovala u vojnoj vježbi sjeverno od ostrva Bali.

KRI Nanggala-402 - undefined

Foto: EPA-EFE: KRI Nanggala-402

Zračnom pretragom je uočena naftna mrlja u blizini mjesta gdje je podmornica zaronila, što može upućivati na oštećenje plovila ili na signal posade.

Admiral Yudo rekao je da su vlasti pronašle predmet s "velikom magnetskom silom" kako pluta na dubini od 50 do 100 metara.

Mornarica je dodala kako je također moguće da je "tokom statičkog ronjenja došlo do problema pa je izgubljena kontrola", što bi značilo da se vanredne procedure "ne mogu provoditi i brod bi mogao pasti na dubinu od 600-700 metara".

Indonezijski predsjednik Joko Widodo je pozvao građane na molitvu kako bi podmornica bila pronađena.

"Vojska, mornarica i nacionalna spasilačka služba rade zajedno s drugim institucijama na potrazi i spašavanju.Naš prioritet je sigurnost 53 članova posade", rekao je Widodo, piše Jutarnji lst.

Malezija i Singapur poslali su brodove, a Australija je rekla da je spremna "pomoći na bilo koji način".

Podmornica KRI Nanggala-402 teška je 1 395 tona i izgrađena je u Njemačkoj 1977. godine.

Indonezijskoj floti se priključila 1981. godine. U Južnoj Koreji je prošla dvogodišnji remont koji je završen 2012. godine.

Ranije je Indonezija imala flotu od 12 podmornica koje je kupila od Sovjetskog Saveza i njima je patrolirala vodama svojeg arhipelaga.

Međutim, sada ima flotu od samo pet, uključujući dvije podmornice koje je kupila od Njemačke i tri novija južnokorejska plovila.

Indonezija pokušava modernizirati svoje obrambene sposobnosti, ali dio njezine opreme je star i posljednjih godina bilo je smrtonosnih nesreća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije