Indonezija: Nastavak potrage za nestalom podmornicom

0
Radiosarajevo.ba
Indonezija: Nastavak potrage za nestalom podmornicom
Youtube/Screenshot / Ilustracija / Podmornica

Sve je manje nade da će indonezijska podmornica s 53 člana, koja je nestala u srijedu u vodama sjeverno od Balija biti pronađena.

Uočena je jedna naftna mrlja na mjestu na kojem je podmornica zaronila, ali osim toga nije pronađen ni drugi trag podmornice KRI Nanggala-402. Kao i većina podmornica, tako i ova nije predviđena da može izdržati više od nekoliko stotina metara pod vodom.

Kako kaže jedan od najboljih australskih stručnjaka za podmornice, prognoze za sudbinu 53 mornara su vrlo pesimistične.

"Puno stvari može krenuti krivo u podmornicama. Ako podmornica doživi nesreću na moru, vrlo često završi katastrofalno loše. Podmornice mogu zaroniti par stotina metara, sve dublje od toga za njih može biti pogubno i često u takvim nesrećama nema preživjelih", kaže Marcus Hellyer, za 9news.com.au.

Indonezija je već zatražila pomoć australskih spasilaca, ali čak i ako podmornicu nađu na dnu mora, situacija će biti ekstremno teška.

"Spasilačke misije podmornica su vrlo riskantne i opasne. Čak i kao netko od posade preživi, ako nađete podmornicu, nekako trebate spasioce poslati do mjesta nalaska, a to je iznimno teška operacija",  nastavlja Hellyer.

KRI Nanggala-402 je napravljena u Njemačkoj 1981. godine, a postoji mogućnost da se slučajno detonirao jedan torpedo na podmornici, što je ista stvar koja se dogodila podmornici Kursk 2000. godine kada je potonula u vodama Barentsova mora.

Prema općeprihvaćenoj teoriji, vodikov peroksid procurio je u prednju sobu s oružjem Kurska, što je dovelo do eksplozije torpeda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije