Indijski policajci okrivili glodavce: "Štakori su nam pojeli 200 kilograma marihuane"

1
Hina
Indijski policajci okrivili glodavce: "Štakori su nam pojeli 200 kilograma marihuane"
FOTO: Screenshot / Ilustracija

Policija u Indiji okrivila je štakore za uništavanje gotovo 200 kilograma kanabisa koji su ranije zaplijenili dilerima i "čuvali" u prostorima policijske stanice.

"Štakori su male životinje i ne boje se policije. Teško je zaštititi drogu od njih", konstatirao je sud u državi Uttar Pradesh.

Sud je od policije zatražio da se zaplijenjena droga pokaže kao dokaz, a sudija Sanjay Chaudhary naveo je čak tri slučaja u kojima su glodavci uništili zaplijenjenu marihuanu. Radilo se o zalihama koje su na sudu trebale poslužiti kao dokaz u slučajevima trgovine drogom.

Jedan od najvećih sinova BiH: Sarajevski mural u čast Mustafe Hajrulahovića Talijana

Jedan od najvećih sinova BiH: Sarajevski mural u čast Mustafe Hajrulahovića Talijana

Dječak izgrizao kobru do smrti: ‘Pokušao sam ju otresti, ali nije se micala‘

Dječak izgrizao kobru do smrti: ‘Pokušao sam ju otresti, ali nije se micala‘

U jednom od naloga, kada je sud od policije tražio da pokaže zaplijenjenu drogu, navedeno je da su 195 kilograma kanabisa oglodali štakori. U drugom slučaju, u kojemu se radilo o 386 kilograma droge, policija je podnijela izvještaj u kojemu stoji da su "nešto" kanabisa "pojeli štakori".

Sudija Chaudhary je rekao da je oko 700 kilograma marihuane koju je zaplijenila policija bilo čuvano u skladištima policijskih stanica u okrugu Mathura te da je sva droga bila "u opasnosti od štakora".

Istaknuo je da policija nije stručna za rješavanje ovog specifičnog problema te je savjetovao da se zaplijenjena droga od "neustrašivih glodavaca" ubuduće zaštiti tako da se, umjesto da se i dalje čuva u policijskim skladištima, proda istraživačkim laboratorijima i medicinskim kompanijama, a da prihod ide u državni proračun.

Indijski mediji podsjećaju da je 2018. osam argentinskih policajaca dobilo otkaz nakon što su okrivili miševe za nestanak pola tone kanabisa iz policijskog skladišta. Stručnjaci su osporili njihovu tvrdnju rekavši da životinje "teško mogu zamijeniti drogu za hranu" i da bi u tom slučaju u skladištima bilo puno uginulih glodavaca.

Studija iz 2019. pokazala je da laboratorijski miševi nakon konzumiranja tijesta s kanabisom "postaju manje aktivni, a tjelesna temperatura im se smanji".

Godine 2017. policija u istočnoj saveznoj državi Bihar okrivila je štakore za konzumiranje više hiljada litara zaplijenjenog alkohola, godinu dana nakon što je ta država zabranila prodaju i konzumaciju alkohola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije