In-Ryong: SAD žele nuklearni rat, a mi ćemo na provokacije uzvratiti žestoko

Radiosarajevo.ba
In-Ryong: SAD žele nuklearni rat, a mi ćemo na provokacije uzvratiti žestoko
Screenshot / Kim In-Ryong
Kim In-Ryong, zamjenik sjevernokorejskog ambasadora u UN-u optužio je SAD da su Korejsko poluostrvo pretvorile u najveće svjetsko žarište i da su stvorile opasnu situaciju, u kojoj u svakom trenutku može početi nuklearni rat.

Ukoliko se SAD usude da izaberu vojnu akciju, Sjeverna Koreja je spremna da prihvati svaki vid rata koji Washington želi, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare In-Ryong, prenosi britanski Express.

Prema njegovim riječima, odluka američke administracije da svoje ratne brodove, uključujući i nuklearni nosač aviona Carl Winston, dovede u vode nadomak Korejskog poluostrva, dokazuje da je nesmotrena odluka Washintona da napadne Sjevernu Koreju stigla do ozbiljne faze.

Istakao je i da američko-južnokorejska vojna vježba, koja još traje, predstavlja do sada najveću agresivnu ratnu igru umjerenu protiv Sjeverne Koreje, te da je to potvrda ispravnosti odluke da jačaju vojne kapacitete za odbranu zemlje.

Izjava In-Ryonga uslijedila je nekoliko sati nakon što je potpredsjednik SAD-a Mike Pence, koji se nalazi u posjeti Južnoj Koreji, izjavio da je završena era strateškog strpljenja SAD-a, kada je riječ o nuklearnim probama Sjeverne Koreje.

Zbog svega toga, In-Ryong je istakao kako prisustvo američke ratne mornarice, naoružane nuklearnim oružjem, neće njegovu zemlju primorati da moli za mir, nego da će na svaku provokaciju odgovoriti žestokim protivnapadom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije