Imate li ovaj novčić u novčaniku? Vrijedi čak 650 eura

0
Radiosarajevo.ba
Imate li ovaj novčić u novčaniku? Vrijedi čak 650 eura
Foto: Fenix Magazin / Kovanice/Ilustracija

Postoje novčići neopisive vrijednosti. Na primjer, kovanica od 1 eura koja zapravo vrijedi 650 eura (1.273 KM). Samo trebate obratiti pozornost na mali detalj.

Stručnim jezikom govorimo o takozvanim kolekcionarskim novčićima ili o optjecajnim novčićima. Prigodne kovanice također se nekada mogu pomiješati s optjecajnim kovanicama.

Ove vrijedne kovanice su u opticaju

Izdaje ih Deutsche Bundesbank. Prigodni novčić također se smatra normalnim sredstvom plaćanja, ali ga ne treba koristiti ako je moguće, jer ti novčići imaju znatno veću vrijednost. Postoji još nekoliko detalja koji kovanicu čine pravom investicijom.

SBiH traži hitnu smjenu direktora Elektroprivrede BiH: Kako je nastao gubitak od 331 milion KM?

SBiH traži hitnu smjenu direktora Elektroprivrede BiH: Kako je nastao gubitak od 331 milion KM?

U ovom slučaju, kovanica od 1 eura vrijedi 650 eura (1.273 KM). Neki su možda već imali ovaj komad novca u svojim rukama, ali da to nisu primijetili. Ako vam se nešto na kovanici učini neobično, trebali biste to bolje pogledati. Moguće je da imate posebno vrijedan novac, pišu njemački mediji.

Vrijedni netačni reljefi otkriveni u novčaniku

Riječ je o takozvanim tiskarskim greškama. Ovdje zapravo postoje različite vrste. Jedan od najčešćih pogrešnih kovanja je "prženo jaje", ti novčići vrijede oko 100 eura (195 KM). Relativno ih je lako uočiti.

Unutrašnjost kovanice je pomaknuta i nije tačno u sredini.

Ako je naličje kovanice naopako, da tako kažemo, to je "rotacija marke" i takva kovanica košta oko 200 eura (391 KM), piše Fenix magazin.

Međutim, to je prilično rijetko. Jedna od najneobičnijih tiskarskih pogrešaka, na primjer, je "pogreška planeta". Ovaj iznimno rijedak novčić iz Münstera ima kovani novac od 2 eura na ploči od 1 eura.

Svako ko ima sreću da u svom novčaniku pronađe upravo ovaj novčić, za njega od kolekcionara može dobiti i do 650 eura (1.273 KM), navode njemački mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije