Jedna zemlja u regiji ima neobičan problem: Bore se protiv falsifikovanih - kovanica

0
AA
Jedna zemlja u regiji ima neobičan problem: Bore se protiv falsifikovanih - kovanica
Radiosarajevo.ba / Ilustracija / kovanica euro

Kosovsko društvo i vlast suočavaju se sa ozbiljnim problemom prisustva falsifikovanih kovanica eura na tržištu.

Mnoge trgovine ne prihvataju kovanice od dva eura, nakon što je nedavno kosovska policija zaplijenila veliku količinu falsifikovanih kovanica. Neka preduzeća koriste zanimljive metode za provjeru da li su kovanice prave ili lažne, kao što je provjera magnetom ili vizuelno zagledanje proreza na kovanici.

Nadire Ibrahimi, ekspertkinja u Kosovskoj agenciji za sudsku medicinu, koja je zadužena za provjeru autentičnosti novčića, za AA kaže da je prisustvo falsifikovanih kovanica viđano i ranijih godina na Kosovu, ali da je ove došlo do znatnog povećanja.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Ibrahimi navodi da je više od 90 posto kovanica eura koje su ove godine ispitane bilo lažno.

"Od ukupno 38.137 falsifikovanih novčića, koji su bili pregledani, 36.269 kovanica je bilo od dva eura, 1.832 po jedan euro, dok je samo 36 bilo od 50 centi", kaže Ibrahimi.

Objašnjava da se lažni novčić može lako razlikovati od pravog zbog tamnije boje, nepravilnog oblika i magnetne osobine.

Međutim, Arti koji radi kao konobar u Prištini, naglašava da je lažne novčiće gotovo nemoguće kontrolisati, jer ih je teško razlikovati od pravih.

Nakon što su trgovine počele da ne prihvataju euro kovanice od dva eura, Centralna banka Kosova je izdala saopćenje da su sve novčanice i kovanice eura, bez izuzetka, važeća sredstva plaćanja.

Kosovska policija je sprovela mnoge akcije kako bi spriječila ulazak lažnog novca na tržište u zemlji. U akciji sprovedenoj 29. novembra, uhapšeno je šest osoba koje su iz Sjeverne Makedonije na Kosovo donijele falsifikovane novčiće od po dva eura u vrijednosti od oko 85 hiljada eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije