"Imate 90 dana": Trump dao ultimatum Kini

Radiosarajevo.ba
"Imate 90 dana": Trump dao ultimatum Kini
Foto: Anadolija / Donald Trump
Američki predsjednik Donald Trump složio se da od 1. januara ne povećava carine Kini sa 10 na 25 odsto, izjavila je portparolka Bijele kuće Sarah Sanders.

Međutim, Sjedinjene Američke Države su upozorile da ukoliko u narednih 90 dana ne postignu dogovor s Kinom o određenim trgovinskim pitanjima, carine će se povećati do ranije planiranog nivoa.

Sanders je navela da se Kina saglasila da kupi "veoma značajnu" količinu robe iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi smanjio trgovinski dizbalans.

"Kina složila da će kupiti još neusaglašene, ali veoma značajne količine poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i drugih proizvoda iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi se smanjio trgovinski debalans između zemalja", istakla je ona.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine počeo je nakon što su 6. jula na snagu stupile uzajamno povećane carinske tarife između ovih država. Washington je uveo carinu od 25 odsto na uvoz 818 proizvoda iz Kine ukupne vrijednosti 34 milijarde dolara godišnje. Kao kontramjere Peking je istog dana uveo 25 odsto carine na uvoz jednake količine američkih proizvoda.

Na marginama samita G20 u Buenos Ajresu, Donald Trump se sastao sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Sastanak je trajao 2,5 sata i na njemu su se strane, pored odustajanja od uvođenja carina, složile da intenziviraju pregovore o ukidanju svih dodatnih tarifa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije