Igra s vatrom: Rat se vodi usred područja s nuklearkama, ovo je najveća opasnost

2
Radiosarajevo.ba
Igra s vatrom: Rat se vodi usred područja s nuklearkama, ovo je najveća opasnost
Foto: EPA-EFE / Cernobil / Ilustracija

Krizni tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u stalnom je kontaktu s osobljem četiri nuklearne elektrane u Ukrajini, kaže Rafael Grossi, generalni direktor IAEA-e sa sjedištem u Beču.

Pritom je izrazio puno poštovanja prema ukrajinskom osoblju koje je do sada održavalo siguran rad 15 reaktora u četiri nuklearke u Ukrajini, piše Deutsche Welle.

Ovo je dobra vijest koju Grossi želi prenijeti svima - nuklearne elektrane u Ukrajini rade normalno, ali, Grossi tu zastaje i dodaje:

"Kada kažemo 'normalno' (...), želio bih naglasiti da u ovim okolnostima ništa nije normalno", napominje glavni direktor IAEA-e, koji je do prije samo nekoliko dana bio prvenstveno odgovoran za krizni menadžment koji se odnosi na pregovore oko atomskog programa u Iranu.

Sada se suočava s ratom u Ukrajini, ruskim napadima, raketnom vatrom i činjenicom da su jednu od najvećih nuklearnih elektrana u zemlji već zauzele ruske trupe, piše Jutarnji.

Po prvi put u igri velike nuklearne elektrane

"Situacija u Ukrajini je bez presedana", nastavio je Grossi, koji ne krije veliku zabrinutost. To je prvi put da se jedan "vojni sukob" - Grossi izbjegava riječ "rat" - vodi usred područja s velikim nuklearnim elektranama, uključujući i zabranjeno područje oko ruševine nekadašnje nuklearne elektrane u Černobilu. Ukrajina je tražila pomoć i prima pomoć, kaže Grossi. Nije želio iznositi nikakve detalje.

Što je najveća opasnost?

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju ne očekuje granatiranje ukrajinskih nuklearnih elektrana jer, kako kaže, i Rusi znaju kakvu prijetnju i rizik to donosi. Jesu li moguće tehničke greške, jer zaposlenici u nuklearnim elektranama u Ukrajini rade bez pauze, iscrpljeni su i na rubu snaga?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije