IGK: Onaj ko negira genocid ne može postati načelnik

Fena
IGK: Onaj ko negira genocid ne može postati načelnik
Radiosarajevo.ba / Potočari
Članovi Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) uputili su pismo visokim dužnosnicima UN-a, EU i SAD-a povodom izbora kandidata Mladena Grujičića za načelnika Srebrenice.

U pismu tvrde da se izbor srpskog kandidata za načelnika općine Srebrenica Mladena Grujičića, koji negira genocid, može smatrati završnim činom genocida u Srebrenici te da je to još jedan katastrofalni moralni propust međunarodne zajednice.

U pismu upućenom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Schulzu, predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku, visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, predsjedniku SAD-a Baracku Obami, te premijeru Kanade Justin Trudeau ističe se da Srebrenica nikada nije smjela biti dodijeljena pod administrativno-političku nadležnost "institucija koje su počinile u njoj genocid".

Članovi Internacionalnog ekspertnog tima IGK-a poručuju da "nijedan pripadnik institucija koje su izvršile genocid" ne može biti načelnik općine Srebrenice, navodeći da se drugi pad Srebrenice dogodio 23. oktobra 2016. godine kada je kandidat koji negira genocid prozvan pobjednikom na lokalnim izborima za načelnika ove općine.

"Kao rezultat genocida 1992-1995, bosanski Srbi imaju većinu glasača u Srebrenici. Od Bošnjaka koji su činili 75 posto općine Srebrenice 1991. godine, mnogi od njih su na proteklim izborima glasali ili kao izbjeglice, ili su poslati na svoj vječni počinak u Memorijalnom centru Potočari. Drugim riječima, zbog genocida ne postoji mogućnost da načelnik bude Bošnjak, čime se nastavlja obespravljivanje preživjelih", naglašava se u pismu.

Potpisnici pisma smatraju da je izborna pobjeda Grujičića za preživjele žrtve "razorna politička afirmacija genocida", a podvlače i da je poricanja genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca ponižavajući i zastrašujući za preživjele žrtve te sprečava mnoge izbjeglice da se vrate u svoje domove u RS.

Članovi Internacionalnog ekspertnog tima IGK-a traže od međunarodne zajednice da odgovori odlučno tako da ko negira genocid ne može postati načelnik, a postoje izvještaji o nepravilnostima i prevarama koje treba istražiti.

"Drugo, oni koji negiraju genocid i veličaju počinioce genocida u entitetu Republika Srpska treba smatrati odgovornim. Oni koji krše Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma trebaju da budu kažnjeni ili procesuirani. Konačno tražimo zaštitu stanovnika bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici, kao i da se zaštiti grad Srebrenica i Memorijalni centar u Potočarima", poručuje se u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije