I u maju rekord: 2016. bit će najtoplija godina u historiji

Anadolija
I u maju rekord: 2016. bit će najtoplija godina u historiji
/ Foto: Pixabay
Maj mjesec ove godine bio je najtopliji mjesec ikada u historiji mjerenja čime je oboren rekord u visokim temperaturama koje su zabilježene proteklih sedam mjeseci.

Podaci Goddard Instituta za svemirska istraživanja pri Američkoj agenciji za istraživanja svemira (NASA) pokazuju da je temperatura na globalnom nivou za mjesec maj 2016. iznosila 0,93 stepena Celzijusa.

Klimatske naučnik i direktor Instituta Gavin Schmidt tvrdi kako postoji stoprocentna vjerovatnoća da će 2016. godina biti najtoplija godina u historiji mjerenja temperature zraka. 

Američka agencija proteklih mjeseci upozoravala je na rekordno visoke temperature uz podsjetnik da će se taj trend nastaviti. 

Za ovakve promjene naučnici "krive" El Nina, globalni atmosfersko-oceanski fenomen u tropskom dijelu Tihog okeana. Najveći El Nino 20. vijeka pokrenut je 1997. godine.

Uslijed ovog fenomena istočni vjetrovi na Pacifiku slabe pa se valovi tople vode šire prema Južnoj Americi gdje dolazi do povišene površinske temperature vode. Fenomen uzrokuje izuzetno tople zime, te velike suše u brojnim zemljama svijeta. 

Naznake El Nina već su prepoznali brojni naučnici koji su istakli kako bi on mogao pokrenuti regionalnu humanitarnu katastrofu i 4,1 milion ljudi ostaviti bez pitke vode i hrane. Na nestašicu hrane i vode na sjeveru Afrike uslijed El Nina već upozoravaju Ujedinjene nacije (UN). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije