Hrvatski naučnik s Oxforda: U Britaniji se pojavio novi supersoj virusa

3
Radiosarajevo.ba
Hrvatski naučnik s Oxforda: U Britaniji se pojavio novi supersoj virusa
Foto: LTV / Kristijan Ramadan

Britanski soj koronavirusa potvrđen je i u Bosni i Hercegovini, preciznije, u Sarajevu.

Ova varijanta novog koronavirusa SARS-CoV-2, prvi put je otkrivena u Velikoj Britaniji i prisutna je u više od 60 zemalja svijeta.

Nova varijanta (postoje još i južnoafrička, ali i brazilska) navodno je za 50 do 70 posto zaraznija od one koja trenutno cirkulira. Mutacije novog koronavirusa zabrinjavale su stručnjake od početka izbijanja pandemije.

I u susjednim državama bilježe se prvi slučajevi.

Hrvatski naučnik Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine sa Sveučilišta u Oxfordu, rekao je da je britanski soj u Britaniji otkriven u decembru 2020. godine, te da je zadnjih mjesec dana postao dominantan soj, odnosno da je njime zaraženo više od 50 posto oboljelih.

"Otkriveno je i da taj britanski soj ima mutaciju koja je došla iz južnoafričkog soja. Sada imamo novi britanski supersoj s južnoafričkom mutacijom koji može izbjeći imunosni odgovor i ljudi koji su preboljeli virus, a i onih koji se trebaju cijepiti i steći imunitet", rekao je Ramadan, piše HRT.

Dodao je da Britanija cijepi brzom dinamikom i da je do sada cijepljeno 13 miliona ljudi, a do sredine februara očekuju da će cijepiti oko 15 miliona i time bi procijepili svu ugroženu skupinu.

Ramadan je govorio i o AstraZenecinoj vakcini, navodeći da je učinkovita kao i druge, te da najnoviji podaci pokazuju da AstraZenecino cjepivo štiti sve dobne skupine i stvara jednaki imunitet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije