Interaktivna hronologija terorističkih napada u Njemačkoj

Radiosarajevo.ba
Interaktivna hronologija terorističkih napada u Njemačkoj
Teroristički napad u Berlinu, za koji je odgovornost preuzela takozvana Islamska država, među Nijemcima budi neprijatne uspomene, konstatira Deutsche Welle.

Taj njemački radio daje i hronologiju dosadašnjih napada koja, kako ističe, pokazuje do koje mjere se u cijeloj Njemačkoj terorizam pretvorio u realnu opasnost za građane:

Oktobar 2016. - Leipzig - Sirijac Džaber al Bakr uhapšen je u Lajpcigu pošto su ga savladali njegovi sunarodnjaci. Ovaj mladić (22) je, prema navodima policije, nabavio eksploziv u namjeri da napadne jedan berlinski aerodrom. Al Bakr se posle hapšenja objesio u svojoj ćeliji u Leipzigu.

24. jul 2016. - Ansbach - Na ulaznom dijelu muzičkog festivala u bavarskom gradu Ansbachu sirijski državljanin Mohamed D. (27) se raznio, u eksploziji je povrijeđeno više osoba. Psihički labilni Sirijac je kao izbjeglica došao u Njemalku i neposredno uoči napada preko mobilnog telefona dobijao uputstva. Islamska država je preuzela odgovornost za napad.

18. jul 2016 - Wurzburg - Izbjeglica iz Afganistana (17) u vozu kod bavarskog grada Wurzburga napada nekoliko osoba naoružan sjekirom i nožem. Više putnika je teško povrijeđeno. Policija je, poslije potjere, otvorila vatru na počinioca i on je ubijen. Poslije napada se pojavio video u kojem počinilac objašnjava svoje islamističke motive. Islamska država potom preuzima odgovornost. Nije razjašnjeno da li je napadač zaista bio povezan sa tom terorističkom mrežom ili se sam radikalizovao. Mediji su tada pisali o njemačkom "ljetu užasa".

Maj 2016 - Dusseldorf - U policijskoj akciji u više njemačkih pokrajina uhapšene su tri osobe osumnjičene za pripadnost terorističkoj organizaciji Islamska država. Policija smatra da su ta tri čovjeka, zajedno sa jednim džihadistom koji je uhapšen u Francuskoj, planirali napad na diseldorfsko staro gradsko jezgro. Planirano je da se dvojica napadača raznesu u masi ljudi, a dvojica, naoružana bombama i automatskim oružjem, potom ubiju što više ljudi.

April 2016 - Essen - U bombaškom napadu na prilazu hramu Sika u Esenu povrijeđena su tri pripadnika ove vjerske zajednice. Prema navodima policije bombu je podmetnuo mladić koji je ubrzo uhapšen i koji je imao kontakte sa salafistima.

26. februar - Hannover - Petnaestogodišnja Safia S. je prilikom rutinske kontrole dokumenata na Glavnoj željezničkoj stanici u Hannoveru nožem napala njemačkog policajca. On je zadobio teške povrede i preživio je nakon hitne operacije. Maloljetnica je navela da je željela da se priključi Islamskoj državi u Siriji.

Februar 2016 - Berlin - Policija je istovremeno u Berlinu i još dvije njemačke pokrajine pohapsila grupu Alžiraca koji su planirali napad u njemačkom glavnom gradu.

April 2015 - Oberursel - Hesenska policija je u Oberurselu uhapsila salafistički bračni par koji je, prema riječima istražnih organa, pripremao napad. Pretpostavlja se da je cilj napada trebalo da bude biciklisticka trka koja je preventivno otkazana. U podrumu stana u kojem je bračni par živio pronađena je bomba koja je bila spremna za upotrebu. Muž je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog zabranjenog posjedovanja eksplozivnih naprava i oružja i zbog falsifikovanja dokumenata. Sud je smatrao da nije bez sumnje dokazano da je pripremao napad. Protiv njegove žene je postupak obustavljen.

Decembar 2012 - Bonn - Na Glavnoj željezničkoj stanici u Bonnu pronađena je bomba u jednoj sportskoj torbi. Savezno državno tužilaštvo smatra da se radi o pokušaju napada sa islamističkom pozadinom. Zatim su 2013. uhapšene četiri osobe pod sumnjom da su pripremale napad na jednu marginalnu desničarsku grupu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Jedan od uhapšenih je navodno pokušao i da podmetne eksploziv u Bonnu.

April 2011 - Dusseldorf - U glavnom gradu pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija uhapšena su tri muškarca pod sumnjom da su kao članovi Al Qaide pripremali bombaške napade u Njemačkoj. U decembru je uhapšen i četvrti član "Dusseldorfske ćelije". Krajem 2014. svi su osuđeni na višegodišnji zatvor.

Mart 2011 - Frankfurt na Majni - Ovaj martovski islamistički napad nije mogao biti spriječen. Kosovski Albanac odrastao u Njemačkoj je na Frankfurtskom aerodromu ubio dva američka vojnika i još dvojicu teško povrijedio. Osuđen je na doživotnu robiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije