Berlin: Merkel položila bijelu ružu na mjesto sinoćnjeg napada

Anadolija
Berlin: Merkel položila bijelu ružu na mjesto sinoćnjeg napada
Njemačka kancelarka posjetila je i položila bijelu ružu u Božićnom marketu u centru Berlina koji je sinoć bio meta napada kamionom.

Božićni market u kojem je u sinoćnjem napadu kamionom ubijeno 12, a povrijeđeno 50 osoba, kancelarka Merkel je posjetila u pratnji šefa njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeiera, ministra unutrašnjih poslova Thomasa de Maizierea i pokrajinskog premijera Berlina Michaela Mullera.

Delegacija na čelu s kancelarkom Merkel je položila bijele ruže i upisala se u Knjigu žalosti koja je otvorena u crkvi Kaiser-Wilhem Memorial.

Šef njemačke Savezne kriminalističke policije Holger Muench izjavio je danas da nije isključena mogućnost da se odgovorni za sinoćnji napad u Berlinu još uvijek nalazi na slobodi.

Nedugo nakon što se kamion zaustavio u gomili ljudi koje je pokosio, policija je utvrdila kako je riječ o vozilu poljskih registarskih tablica. Na mjestu suvozača pronađena je jedna beživotna osoba, također iz Poljske. Policija je uhapsila jednu osobu koja se smatra da je bila na mjestu vozača.

Prema riječima Muencha, "vlasti još uvijek nisu sigurne da je uhapšen vozač kamiona, budući da nije pronađen niti pištolj kojim je ubijen suvozač, te da se ne zna koliko osoba je bilo uključeno u cijeli napad".

"Iz tih razloga vodimo istragu u svim pravcima", rekao je Muench.

Šest od 12 poginulih na marketu, kako je rekao, državljani su Njemačke, a nije potvrđeno koje nacionalnosti su ostale žrtve.

I njemački tužilac, Peter Frank, rekao je kako još uvijek nema potvrde da je pravi počinitelj u pritvoru. On je sinoćnji događaj okarakterisao kao teroristički čin, dodajući da niko nije preuzeo odgovornost za napad.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije