Houston: Šteta od uragana Harvey 180 milijardi dolara!

Radiosarajevo.ba
Houston: Šteta od uragana Harvey 180 milijardi dolara!
Harvey je najrazorniji uragan koji je pogodio državu Texas u posljednjih 50 godina, a lokalne vlasti još zbrajaju štetu.

Guverner Texasa Greg Abbott objavio je da će šteta od Harveya biti veća od prijašnjih uragana 'epskih razmjera', poput Katrine i Sandy, te da će vjerojatno iznositi između 150 i 180 milijardi dolara.

Harvey je pogodio američku obalu Meksičkog zaljeva 25. augusta, postavši najrazornijim uraganom koji je pogodio Teksas u posljednjih 50 godina.

Od posljedica te oluje poginulo je 47 ljudi, više od milion ljudi je raseljeno, a pogođeno područje duže je od 480 kilometara, prenosi Al Jazeera.

Abbott, koji zagovara pomoć američkih vlasti u obnovi njegove savezne države, tvrdi da će šteta biti veća nego od one nakon uragana Katrine, oluje koja je 2005. godine pogodila New Orleans i okolna područja i ubila više od 1.800 ljudi, te uragana Sandym koji je pogodio područje New Yorka 2012. godine.

"Ako se dobro sjećam, Katrina je uzrokovala više od 120 milijardi dolara štete, no kad pogledate broj domova i gospodarstava koje je pogodio ovaj uragan, mislim da će trošak biti puno veći od 120, vjerojatno između 150 i 180 milijardi dolara", rekao je teksaški guverner, prenose američki mediji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije