Horor u Gazi: U bolnici otkrivena tijela beba, CNN otkriva šta se zasad zna o stravičnom slučaju

5
Radiosarajevo.ba
Horor u Gazi: U bolnici otkrivena tijela beba, CNN otkriva šta se zasad zna o stravičnom slučaju
FOTO: AA / Gaza, 18. novembar 2023.

To što se može vidjeti u Odjelu za intenzivnu njegu u dječjoj bolnici Al-Nasr u Gazi zaista je jezivo.

Tijela djece, neka od kojih su još priključena na uređaje koji su ih trebali držati na životu, raspadaju se u krevetima. U nekim su krevetima kosturi s vrlo malo tkiva na sebi. Muhe i ličinke pužu po koži jednog tijela. Prizor je to koji je 27. novembra u bolnici Al-Nasr svojom kamerom zabilježio novinar Mohamed Baalousha. U bolnicu je ušao tokom nedavnog sedmodnevnog primirja na koje su pristali Hamas i Izrael, piše CNN.

Rat između Hamasa i Izraela stigao je početkom novembra u dječje bolnice Al-Nasr i Al-Rantisi (dio su istog kompleksa). Nekoliko djelatnika bolnice Al-Nasr i zdravstvenih dužnosnika reklo je da im je izraelska vojska 10. novembra rekla da napuste bolnicu. Djelatnici bolnice rekli su da su djecu koja su se liječila u Odjelu za intenzivnu njegu morali ostaviti tamo jer ih nisu mogli na siguran prebaciti drugdje.

Hoće li Bosna i Hercegovina uvesti vojni rok? Evo šta o tome misle građani

Hoće li Bosna i Hercegovina uvesti vojni rok? Evo šta o tome misle građani

Ljekar povezan s bolnicom Al-Nasr rekao je CNN-u da su dvogodišnje dijete i beba stara svega devet mjeseci poginuli nešto prije evakuacije, a da je troje djece ostalo u Odjelu. Jedno je dijete bilo staro dva mjeseca. Nekoliko djece u Odjelu bolovalo je od genetskih poremećaja. Ne zna se stanje djece koja su ostala u Odjelu. CNN navodi da im je taj doktor rekao da su bila priključena na respiratore.

Šef dječjih bolnica Al-Nasr i Al-Rantisi dr. Mustafa al-Kahlout rekao je 9. novembra da je bolnica Al-Nasr "pogođena dva puta" te da je pretrpjela veliku štetu. Dodao je da Odjel za intenzivnu njegu ostao bez kisika te ustvrdio da je zbog toga preminuo jedan pacijent, a da drugima prijeti ista sudbina.

Na jednom se videu koji je snimljen 10. novembra može vidjeti da se jedan izraelski tenk probio do bolnice Al-Nasr. Drugi video snimljen istoga dana pokazuje da su civili oboružani improviziranim bijelim zastavama pokušali pobjeći od oružanih sukoba kod bolnice. Oni koji nisu uspjeli pobjeći vratili su se u bolnicu. Na satelitskim snimkama bolnice Al-Nasr i okolnog područja koje su nastale 11. novembra mogli su se vidjeti poveći krateri, što znači da je bolnica bila raketirana te da evakuacija iste predstavljala potencijalno pogibeljan pothvat.

Zvučni zapis razgovora između visokog dužnosnika bolnice Al-Rantisi i oficira iz odjela u Ministarstvu odbrane Izraela koji je zadužen za koordiniranje civilnih akcija koje poduzimaju Vlada Izraela, Izraelske odbrambene snage (IDF), međunarodne organizacije, diplomati i Palestinska Samouprava naoko sugerira da je IDF pacijentima i osoblju bolnice rekao da je moraju napustiti.

Na zvučnom se zapisu koji je IDF objavio 11. novembra može čuti da je izraelski oficir zaposlenika bolnice uvjeravao da će se evakuacija dogoditi te da će vozila hitne pomoći doći po pacijente. Međutim, djelatnici bolnice kažu da vozila nikada nisu došla, navodi Jutarnji, a 14. je novembra Mustafa al-Kahlout rekao da su neke pacijente zbrinuli članovi njihovih obitelji. Al-Kahlout je rekao da je troje djece ostalo u Odjelu za intenzivnu njegu, da su djeca još uvijek bila spojena na bolničke uređaje, ali da nisu imala pristup kisiku.

Prema zvučnom zapisu koji su 10. novembra objavili Ljekari bez granica (MSF), medicinski tehničar koji je volontirao u bolnici Al-Nasr rekao je da je bolnica raketirana. Tehničar je rekao da je IDF osoblju bolnice rekao da ima 30 minuta da je napusti te da vozila hitne pomoći do nje nisu uspjela doći. Tehničar je dodao da je jedno dijete uspio iznijeti iz bolnice i staviti ga u vozilo hitne pomoći koje je krenulo prema bolnici Al-Shifa. Tehničar je ustvrdio da je u Odjelu za intenzivnu njegu bolnice Al-Nasr ostalo četvero djece.

Dr. Mohammad Zaqout, šef za bolnice u Gazi pri tamošnjem Ministarstvu zdravstva koje kontrolira Hamas, rekao je CNN-u da je IDF osobe u bolnici Al-Nasr natjerao da odu. IDF je oštro odbacio tvrdnje da je odgovoran za smrtna stradavanja djece u Odjelu za intenzivnu njegu u bolnici Al-Nasr.

IDF, međutim, CNN-u nije rekao zašto u bolnicu Al-Nasr nije poslao vozila hitne pomoći kako bi se mogla provesti evakuacija. Glasnogovornik IDF-a Doron Spielman odbacio je priču o djeci koja su ostala u Odjelu za intenzivnu njegu kao glasinu. "Međutim, Hamas je zadužen za bolnicu Al-Nasr, mi je nismo okupirali", dodao je Spielman.

Forenzičar Stefan Schmitt s Međunarodnog sveučilišta Florida pregledao je video koji je Mohamed Baalousha načinio 27. novembra te kasnije ustupio CNN-u te ustvrdio da je nivo dekompozicije tijela djece napredan. Schmitt je rekao da smatra da soba u kojoj su tijela snimljena nije dirnuta otkad su ona u njoj ostavljena. Forenzičar je dodao da je jedno tijelo umotano u tkaninu te da nije priključeno na niti jedan bolnički uređaj, što znači da je dijete ili već bilo umrlo ili da je bilo teško ozlijeđeno. Schmitt je rekao da je soba brzo napuštena.

Nakon što je objavljen video s truplima djece, Ministarstvo zdravstva u Gazi reklo je da je IDF osoblju bolnice rekao da je mora napustiti te da će Međunarodni crveni križ odraditi evakuaciju. Crveni je križ CNN-u rekao da je zaprimio nekoliko zahtjeva za evakuaciju od bolnica na sjeveru Gaze, ali da mu sigurnosna situacija na tim područjima nije dopustila da se uključi u operacije ili evakuacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije