"Psi jedu leševe, bebe umiru, bolesni čekaju smrt": Potresne ispovijesti doktora iz bolnica u Gazi

10
Radiosarajevo.ba
"Psi jedu leševe, bebe umiru, bolesni čekaju smrt": Potresne ispovijesti doktora iz bolnica u Gazi
Foto: Printscreen / Bolnica Al-Shifa

Dr Mohamed Abu Selmia, menadžer bolnice Al-Shifa u Gazi, rekao je za BBC da su posljednjih dana umrle 32 osobe. Tri prijevremeno rođene bebe i sedam ljudi umrlo je zbog nedostatka kisika, rekao je on.

Naveo je i da pacijenti koji čekaju dijalizu " rizikuju da umru u narednih nekoliko dana" jer tretman više nije dostupan.

Bolnici je skoro ponestalo goriva i drugih resursa da bi nastavila funkcionisati. Prijevremeno rođene bebe izvađene su iz inkubatora koji više ne rade, a tamo je više od 600 pacijenata koji imaju povrede.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

BBC je pitao doktora da li je izraelska vojska uspostavila bilo kakav kontakt u vezi evakuacije pacijenata ili prijevremeno rođenih beba. Izrael je rekao da je poslao gorivo blizu bolnice i druge resurse.

Ali doktor je rekao: "Ne, nisu se obratili, mi smo im se obratili... ali do sada nismo dobili nikakav odgovor. U toku su pregovori oko evakuacije prijevremeno rođenih beba, ali do sada se ništa nije dogodilo".

Abu Selmia je rekao da je bolnica također bila u kontaktu sa Crvenim krstom kako bi pokušala koordinirati sahranu tijela, kojih je bilo oko 150 u bolnici - ali je rečeno da to trenutno nije izvodljivo.

Dodao je - ovo je detalj koji bi neki čitaoci mogli smatrati uznemirujućim - da su psi jeli leševe.

Dr Ebrahem Matar je specijalista za srce u jedinici intenzivne njege u bolnici Aksa šehida - jedinom medicinskom centru u srednjem dijelu pojasa Gaze.

"Cijela bolnica trenutno je puna ranjenika, a puna je i izbjeglica koje su uzele bolnicu kao sklonište jer su izgubile svoje kuće", rekao je doktor za BBC-jev program Newsday.

Dr Matar je rekao da postoji samo jedna operaciona sala i ograničen broj osoblja.

"Katastrofalno je i teško. Vidimo da se pacijentima pogoršava stanje zbog kontinuiranog bola i kontinuiranih infekcija. Bolnica je u jednom od područja u koje je izraelska vojska rekla Palestincima da bježe.

Mi smo u centralnom dijelu pojasa Gaze. Većina invazije je još uvijek u gradu Gaza. Dakle, ovdje je tiho. Ali pritisak rada unutar bolnice je prevelik, jedva da nađemo vremena za spavanje. Hrana je sve manje, vode je takođe sve manje", rekao je doktor iz ove bolnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije