Hoće li zaživjeti trend električnih automobila: Kupovina u Njemačkoj se smanjuje

1
Radiosarajevo.ba
Hoće li zaživjeti trend električnih automobila: Kupovina u Njemačkoj se smanjuje
Foto: Pexels / Ilustracija

U Njemačkoj je prošle godine registrovano nešto više potpuno električnih automobila od prosjeka u Evropskoj uniji, prema novim vladinim podacima od utorka. Međutim, ove godine taj postotak je pao.

Udio novih registracija u Njemačkoj je 2023. iznosio 18,4 posto, što je iznad prosjeka EU od 14,6 posto, prema podacima Saveznog zavoda za statistiku. E-vozila u Njemačkoj je bilo za 0,6 procentnih poena više nego prethodne, 2022. godine.

Međutim, ovaj trend nije se nastavio 2024, pošto je Savezni zavod za motorna vozila izvijestio da je samo 12,7 posto novih automobila registrovanih između januara i augusta imalo potpuno električni pogon.

Liga nacija | Noć nade u Budimpešti za bolje sutra Zmajeva. BiH remizirala nakon sedam poraza

Liga nacija | Noć nade u Budimpešti za bolje sutra Zmajeva. BiH remizirala nakon sedam poraza

Podaci EU pokazuju jasan jaz između sjevera i juga, pri čemu prednjače Švedska, Danska i Finska, gdje električna vozila čine više od trećine svih novoregistrovanih automobila.

Nasuprot tome, najmanje novih e-automobila registrovano je u Hrvatskoj, 2,6 posto, i Slovačkoj, 2,9 posto. Norveška sa 81,2 posto i Island sa 52,8 posto, koji nisu članice EU, i dalje su evropske zemlje s najvećim udjelom, piše dpa.

Bez obzira na vrstu motora, Njemačka ima relativno visok udeo novih vozila – 14,8 posto od otprilike 49,1 milion automobila mlađe je od dve godine. Samo mali i bogati Luksemburg postiže višu stopu od 19 posto.

U Rumuniji, Finskoj i Estoniji je posebno veliki broj starih automobila, gde je svaki treći stariji od dve decenije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije