Historijska presuda: Trump proglašen krivim po sve 34 tačke optužnice

7
Radiosarajevo.ba
Historijska presuda: Trump proglašen krivim po sve 34 tačke optužnice
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Nakon vijećanja tokom dva dana, 12-člana porota objavila je da je Trumpa proglasila krivim po sve 34 tačke optužnice s kojima se suočio.

Donald Trump postao je prvi američki predsjednik koji je u četvrtak osuđen za zločin kada ga je njujorška porota proglasila krivim za krivotvorenje dokumenata kako bi se prikrila isplata za ušutkavanje porno zvijezde uoči izbora 2016. godine.

Nakon vijećanja tokom dva dana, 12-člana porota objavila je da je Trumpa proglasila krivim po sve 34 tačke optužnice s kojima se suočio. Za svaku presudu bila je potrebna jednoglasna odluka.

Ministar najavio: Uskoro kompletna flota novih tramvaja u Sarajevu

Ministar najavio: Uskoro kompletna flota novih tramvaja u Sarajevu

Presuda gura Sjedinjene Države u neistraženo područje uoči predsjedničkih izbora 5. novembra, kada će Trump, republikanski kandidat, pokušati vratiti Bijelu kuću od demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Trump je negirao krivnju i očekivalo se da će se žaliti.

Prijeti mu maksimalna kazna od četiri godine zatvora, iako ostali osuđeni za taj zločin često dobivaju kraće kazne, novčane ili uvjetne kazne. Zatvaranje ga ne bi spriječilo u kampanji ili preuzimanju dužnosti ako bi pobijedio.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da su Trump i Biden u tijesnoj utrci, a istraživanje Reutersa/Ipsosa pokazalo je da bi osuđujuća presuda Trumpa mogla koštati potpore neovisnih i republikanskih glasača.

Trump se izjasnio da nije kriv i negira da je imao navodni seksualni odnos s Daniels 2006. godine, objavljeno je na Aljazeera Balkans.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije