Historijska katastrofa: Hiljade evakuisanih, deseci poginulih u strašnom požaru na Havajima

0
Radiosarajevo.ba
Historijska katastrofa: Hiljade evakuisanih, deseci poginulih u strašnom požaru na Havajima
Foto: X.com / Požari na Havajima

U nevjerovatno snažnim požarima na havajskom otoku Mauiju život je izgubilo 36 osoba, prema posljednjim objavljenim podacima.

Divlji požari koje su rasplamsali vjetrovi uragana Dore koji prolazi južno od Havaja u velikoj su mjeri spalili otok.

Prizori su strašni, spaljeni automobili, ruševine u dimu, a vjerovatno i bitno veći broj poginulih od onog koji je prijavljen jučer.

Meteorolozi objavili razočaranje pred 1. maj. Evo gdje će se kvariti vrijeme u BiH ove sedmice

Meteorolozi objavili razočaranje pred 1. maj. Evo gdje će se kvariti vrijeme u BiH ove sedmice

Uništeno je 270 zgrada.

Maui je historijsko mjesto, poznat i kao popularno turističko odredište. Cijele porodice skakale su u okean bježeći od siline požara. Richard Olsten, pilot helikoptera turističke kompanije, nadlijetao je požarište šokiran prizorom koji je "izgledao kao da je eksplodirala bomba".

"To je užasno. Letim ovdje 52 godine i nikad nisam vidio ništa slično. Plakali smo, i ostali piloti na brodu i mehaničari i ja. Nikada nismo mislili da ćemo doživjeti ovako nešto", rekao je prisjećajući se da su čak i brodovi u luci bili spaljeni.

Uništena je ili oštećena 271 zgrada, a uz poginule povrijeđeni su deseci ljudi. Cijeli kvartovi historijskog grada i popularnog turističkog odredišta Lahaine u potpunosti su uništeni.

Predsjednik SAD-a Joe Biden obećao je svu pomoć kako bi se pomoglo u borbi protiv požara. U spašavanje su uključeni i marinci čiji helikopteri Black Hawk pomažu u borbi s vatrom. Helikopteri Chinook Havajske nacionalne garde uključeni su također u borbu s požarima.

"Bio sam posljednji koji je sišao s doka kada je vatrena oluja prošla kroz stabla banjana i odnijela sve sa sobom. Samo sam istrčao i usput pomogao svima kojima sam mogao", rekao je Dustin Johnson, koji je bio u luci Lahaina, a do sada je radio za čarter koji nudi dvosatne ture. Govorio je sa aerodroma Kahului, inače 25 minuta vožnje istočno od Lahaine.

Više je četvrti spaljeno do temelja jer je zapadna strana otoka bila gotovo odsječena, samo je jedan autoput bio otvoren i hiljade su se trebale evakuirati, dužnosnici su saopćili o širokom razaranju Lahaine, njezine luke i okolnih područja.

[twitter]https://twitter.com/HeryStyle23/status/1689661787057057792[/twitter]

Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama saopćila je kasno u srijedu da je Nacionalna meteorološka služba otkazala "crveno upozorenje" i "upozorenje na jak vjetar" za sve havajske otoke. Ali dužnosnici okruga Maui rekli su da su napori za gašenje požara u toku. Druge detalje nisu naveli.

"Više od 11.000 putnika evakuirano je s Mauija", rekao je kasno u srijedu Ed Sniffen iz Odjela za saobraćaj Havaja. Iako je najmanje 16 cesta bilo zatvoreno, aerodrom Maui radila je, a avio prijevoznici snizili su cijene karata kako bi ljudi napustili otok, rekao je Sniffen ranije tog dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije